Pakko jatkaa vielä vähän samoihin teemoihin liittyen kuin edellisessä postauksessani. Nyt aiheena kuitenkin lisäaineet, tuttavallisemmin e-koodit, joita nykyään löytyy enemmän tai vähemmän tuotteista kuin tuotteista. Ihmisten perusolettamus tuntuu olevan ilman muuta, että mitä enemmän pakkauselosteesta löytyy e-koodeja, sitä epäilyttävämpi koko tuote on terveyden kannalta. Olen joskus lukenut ihan jostain lehdestäkin suosituksen, jonka mukaan yli kolme e-koodia sisältävä tuote olisi parempi jättää kokonaan ostamatta mikäli on kiinnostunut terveydestään.

Toisaalta, kun opiskelin kotitaloutta, muistan opettajani kertoneen meille, ettei lisäaineissa ole mitään vaaraa, vaikka niin usein ajatellaan. Lisäaineet ovat tarkkaan tutkittuja, usein luonnon itsensäkin käyttämiä aineita, joiden avulla tuotteiden ominaisuuksia parannetaan. Onhan esimerkiksi home ihmiselle paljon säilöntäaineita haitallisempaa, joten ilman säilöntäaineita jäisi kasvien ja hedelmien saantimme ainakin talvisaikaan varsin rajoittuneeksi. Tämä ei tietenkään tue terveellistä ja monipuolista ruokavaliota.

bansku-normal.jpg

Usein tuotteiden lakisääteiset pitkät sisältörimpsut saavat meidät jo itsessään kauhistumaan ja epäilyksemme heräämään. Mutta todellisuudessa täysin käsittelemättömistäkin tuotteista olisi mahdollista kirjoittaa auki samanlaiset rimpsut ja huomata, että nekin sisältävät monia e-koodeilla merkitsemiämme aineita. Ja aivan luonnollisesti. Asiaa havainnollistaa hyvin esim. seuraava artikkeli, joka löytyy TÄÄLTÄ.

Tietenkin toisinaan tuotteisiin eksyy aineita, jotka voivat olla oikeasti haitallisia. Elintarviketeollisuus ja tiedekään kun ei kovasta yrityksestään huolimatta ole vielä täydellistä. Tietomme kehittyy koko ajan ja siksi on luonnollista, että virhearviointeja aina silloin tällöin sattuu. Uskon kuitenkin, että pääsääntöisesti e-koodillisia tuotteita on turvallista syödä. Ainakaan jos ei ylitä niille tutkimusten perusteella määriteltyä suurinta hyväksyttyä päivittäissaantia eli ADI-arvoa, joka ilmoitetaan tälläisiä aineita sisältävien tuotteiden pakkausselosteissa. Itse kiinnittäisinkin e-koodeja enemmän huomiota ruoan terveellisyyteen. Siihen kuinka paljon se sisältää esim. valkoista sokeria tai suolaa. Nämä aineet, kun on oikeasti todettu terveydelle haitallisiksi suurina määrinä nautittuina.

Heräsikö teille ajatuksia tästä aiheesta? Kuulisin niistä mielelläni!:)