Vuosi vaihtuu pian, joten nyt on oikea aika miettiä mahdollisia uudenvuodenlupauksia. Itse en ole näitä kyllä pahemmin harrastanut, koska harmillisen pian tuollaiset lupaukset tuppaavat unohtumaan ja jäämään täyttämättä. Tänä vuonna ajattelin kuitenkin lähestyä aihetta hieman uudesta näkökulmasta. Tein nimittäin hiljattain ensimmäistä kertaa ekologisen jalanjäljen mittaavan testin ja testi antoi kyllä paljonkin ajateltavaa. Saattaisi olla hyviä ideoita lupauksiksikin! Jaan tässä muutamia testin itsessäni herättämiä ajatuksia.

Ensin postiivisia huomioita:) Sain ilmeisesti ekologisia pointseja siitä, että liikun joka paikkaan oikeastaan vain kävellen tai julkisilla (tähän vaikuttaa tosin paljon se, etten omista edes autoa, mutta kuitenkin:)). Vaatteita ostan paljon kirpputoreilta, enkä pese niitä joka käytön jälkeen pesukoneessa, tuuletus usein riittää. Lihan syöntiä olen vähentänyt, syön enää oikeastaan vain kalaa. Ja jätteet tietenkin lajittelen.

Mutta sitten kehityskeskusteluun:D En ole maailman säästeliäin ihminen, usein mukaan tarttuu pieniä heräteostoksia, jotka olisi hyvin voinut jättää ostamatta. Kuten tunnettua, paras ekoteko on kuluttamisen vähentäminen, joten tässä voisin kyllä tosiaan vähän skarpata (rahapussiki tykkäis...).

Ja tuottamani jätemäärä on jotain käsittämätöntä, koska kaikki on nykyään pakattu niin turhankin huolellisesti. Voisin siis pyrkiä suosimaan mahdollisimman kevyesti pakattuja tuotteita, kyllä niitäkin onneksi löytyy. Usein myös tulee varsinkin näin talvisaikaan ostettua hedelmiä, jotka on tuotu minua varten toiselta puolelta maapalloa. Ei kovin ekologista, eli paikallisia tuottajia voisin pyrkiä suosimaan enemmän. Tämä ei ikävä kyllä opiskelijalle aina ole taloudellisesti mahdollista, koska paikalliset tuotteet ovat usein paljon kalliimpia, mutta ainakin voisin lisätä näiden tuotteiden osuutta ostoskorissani.

Mutta vaikka kehitettävää vielä löytyy paljon, ei laskurin antama tuomio ollut sentään niin hälyttävä kuin ehdin jo pelätä. Minun tavallani elää puolikin maapalloa riittäisi! Jihuu!!Tässä vähän vertailukohtia. Mitenköhän pärjäisin esimerkiksi Intiassa?

Testi löytyy muuten osoitteesta www2.turkuamk.fi/keke/ekofeet2/index.php Voitte käydä siellä laskemassa oman ekologisen jalanjälkenne suuruuden. Ehkä tekin keksitte sen avulla joitain lupauksia;)!

P.s Loistavaa vuotta 2013 kaikille!!:)