Näitähän meille tulee vähän väliä kaikille, eli laskuja. Osa meistä ei kuitenkaan aina muista maksaa niitä, mistä todistaa jo Iltasanomien otsikko "Maksuhäiriömerkinnät räjähtivät lama-ajan tasolle". Suomen Asiakastiedon mukaan viime vuonna jopa 257 000 henkilöä sai Suomessa uuden maksuhäriömerkinnän. Aika hurjan kuuloista!

Mutta muistan kyllä hyvin itsekin kuinka yllätyin, kun meille kuluttajavalistuksen tunnilla kerrottiin, kuinka suhteellisen helposti tuon maksuhäriömerkinnän saa. Eli näin homma toimii. Kun laskusi maksaminen viivästyy, velkoja lähettää sinulle muistutuksen kahden viikon kuluttua eräpäivästä ja lisää laskuusi 5 euron muistutusmaksun. Tämän jälkeen perintätoimisto lähestyy sinua yleensä myös kirjeitse mikäli et ole vieläkään maksanut (ja lisää tietenkin laskuusi perintäkuluja). Näissä vaiheissa maksuhäiriömerkintä ei vielä uhkaa sinua, mutta maksun vieläkin viivästyessä, vie perintätoimisto asian seuraavaksi oikeuteen. Tuomioistuin lähettää silloin sinulle haastehakemuksen postitse ja lisää mukaan oikeudenkäyntikuluja. Tässä vaiheessa sinulle napsahtaa myös tuo maksuhäiriömerkintä. 

Laskusi summa on tässä vaiheessa jo kasvanut huimasti alkuperäisestä, mutta mitä haittaa tuosta maksuhäiriömerkinnästä sitten on? Miksi vältellä sitä? Maksuhäiriömerkintä säilyy tiedoissasi 2-3 vuotta ja se voi vaikuttaa aika ikävästi tulevaisuuteesi näinä vuosina. Sinulla ei ole enää oikeutta luotto- tai pankkikortteihin, lainansaanti on erittäin vaikeaa, et voi tehdä osamaksusopimuksia ja vuokra-asunnon tai uuden työpaikan saanti voi olla todella hankalaa.  Aika ikäviä juttuja...

Yleensä maksuhäiriömerkinnät toki kertovat vaikeista talous- ja muista ongelmista, mutta kehotan teitä muita uusavuttomia olemaan myös näissä laskuasioissa hereillä! Nuo yllämainitut asiat kun voivat tapahtua yllättävän helposti. Nykyään yhä suurempi osa laskuista tulee sähköisinä e-laskuina (jotka ovat kyllä tosi ekologisia ja taloudellisia verrattuna paperisiin:)), mutta jotka saattavat helpostikin hukkua sähköpostin syövereihin. Kokemusta on...

Myös muuttaessa kannattaa olla tarkkana. Minulle kävi kerran aika ikävästi tässä suhteessa. En ollut ilmeisesti muistanut maksaa ajallaan erästä laskuani ennen muuttoani. Kyseessä oli tuote, jonka tilauksen olin hiljattain lopettanut, enkä siis ollut tiedottanut sinne uudesta osoitteestani. Pitkän ajan kuluttua postiluukustani ilmestyi perintätoimiston yli satasen perintälasku. Alkuperäisen laskuni summa oli ollut pari kymppiä. Maksumuistutukset olivat siis menneet vanhaan osoitteeseeni! Vähän järkytyin tunnollisena ihmisenä tästä, mutta onneksi laskuni ei mennyt oikeuteen asti vaan perintätoimistolla oli ajanmukaista tietoa osoitteestani. Mutta näin minulla. Pyrkikäämme siis saamaan Suomen maksuhäirömerkintätilastot laskemaan kuluvan vuoden aikana! Turha sitä on sitä paitsi ruveta maksamaan turhasta, muistutuskuluja ym. vai mitä;)