Nyt on sitten vuosi 2013 ja eri ihmisille se saattaa merkitä aika erilaisia asioita. Yksi  juttu kuitenkin yhdistää ainakin suurinta osaa meistä. 1.1.2013 alkaen jokainen arvonlisäverokanta nousee prosentilla. Eli esimerkiksi elintarvikkeiden vero nousee 13 prosentista 14:iin ja alkoholi, tupakka ja muiden pt-käyttötavaroiden vero nousee 23 prosentista 24:iin. Karkeasti voidaan sanoa, että ostokorimme hinnasta yli neljännes on erilaisia veroja, koska tuotteiden tuotannon eri vaiheissa on vielä lukuisia erilaisia veroja. Ja nyt hinnat jälleen nousevat, tosin niin vähän, että harvat sitä ehkä edes huomaavat.

Kun ulkomaalaiset ihmettelevät miksi Suomessa kaikki on niin kallista, syy on yleensä yksinkertaisesti siinä, että Suomessa osa veroista kerätään näin välillisesti tuotteiden ja palvelujen kautta. Osaa tuotteista myös verotetaan ankarammin kuin toisia. Esim. tupakan verotus on 10 prosenttia elintarvikkeiden verotusta suurempi. Näin valtio pystyy ohjailemaan tai ainakin vaikuttamaan ihmisten kulutustottumuksiin.

Mielestäni on hyvä, että veroja kerätään. Niillä kustannetaan monia palveluita, jotka ovat meille ilmaiseksi tarjolla varallisuudesta riippumatta, kuten koulutus. Tulojen verotus on progressiivista eli verotus kasvaa tulojen kasvaessa. Arvonlisävero on puolestaan sama kaikille tuloista riippumatta. Vähävaraisille tämä voi tuottaa ongelmia, josta mm. leipäjonojen pituudet kertovat. Itse en ole vielä joutunut turvautumaan leipäjonoihin, mutta kun mietin että ruokaan ja kodintarvikkeisiin kuluu karkeasti laskien noin 40 prosenttia opintotuestani, ymmärrätte varmaan että välillä tekee tiukkaa. En tiedä mikä olisi oikea ratkaisu, mutta toivon että meitä vähätuloisempia ei unohdettaisi veroja mietittäessä. Monille kyse voi oikeasti olla leivän saamisesta pöytään. Onneksi vielä riittää auttajia esimerkiksi leipäjonojen järjestämiseen. Tarve on todellinen!