Minulla on ollut ilo saada monia kansainvälisiä ystäviä, joista muutama on kotoisin Kiinasta. Ajattelinkin haastatella heitä blogini teemoihin liittyen ja tässä nyt tulee vähän ruoka- ja kodinhoitomietteitä kiinalaisesta näkökulmasta:)

Kiinassa vallitsee kodissa vielä perinteisempi työnjako kuin länsimaissa. Kodin työt tekee pääasiassa nainen, joskus lapset saattavat osallistua kodin hoitoon. Käytössä heillä on nykyaikaiset välineet imurista pesukoneeseen, mutta siivousaineita ei ole yhtä mittavaa arsenaalia kuin meillä. Yleensä vesi ja käsiastianpesuaine ovat ainoat käytetyt aineet. Kiinalaiset ystäväni pitävätkin Suomen kotien siivouskulttuuria paljon ammattimaisempana kuin heillä Kiinassa. Siivoojien asema Kiinassa on matala, eikä heille ole erikseen mitään koulutusta.

Kiinassa ympäristön saastuminen on iso ongelma, joka on ajoittain pakottanut jopa maskien käyttöön ulkotiloissa. Ystäväni kertoivat, että 40 %:a Kiinan joista on kansainvälisten kriteerien mukaan pahasti saastuneita. Tämä kertonee jotakin koko maan tilasta. Iso syy saastumiseen on yksityisautoilu ja tehtaiden päästöt. Kiinassa lainsäädäntö ei vaadi ottamaan ympäristöä yhtä tarkasti huomioon kuin meillä. Esimerkiksi katalysaattorit eivät ole yleisiä kiinalaisissa autoissa. Osa kansalaisista on kiinnostuneita ympäristöasioista, mutta suuri osa ei, eikä Kiinassa juuri ole ympäristöasioita ajavia järjestöjä. Myöskään kierrätys ei ole kovin yleistä.

Kiinalainen ruokakulttuuri sen sijaan on saavuttanut meilläkin suurta suosiota ja ystävieni ansiosta olen itsekin nykyään suuri kiinalaisen ruoan ystävä. Ruoan laitossa sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuu Kiinassa siivoustöitä paremmin ja miehetkin saattavat tarttua kauhan varteen. Yleistä on myös syödä ulkona ns. fast foodia, jonka hintataso, varsinkin suurkaupunkien ulkopuolella, on edullinen. Esimerkiksi aamiaisen saattaa saada vain 0,50 eurolla.

Yleisimpiä raaka-aineita kiinalaisessa ruoassa on riisi, vihannekset ja sianliha, vaikka paikallisia eroja tietenkin myös on. Kiinassa kauppahallit ovat suosittuja ruoanhankintapaikkoja, joissa myytävät eläimet ovat yleensä eläviä. Vasta asiakkaan valittua minkä eläimen tahtoo ostaa, tapahtuu teurastus. Ainakin ruoka on siis tuoretta!

Jälkiruoaksi kiinalaiset tarjoavat usein hedelmiä. Makeat herkut eivät ole yhtä suosittuja, vaikka ovat länsimaiden vaikutuksesta toki yleistymässä. Kiinalainen ruoka onkin monessa suhteessa länsimaista terveellisempää.

Kiinalaisessa keittiössä ei yleensä ole lainkaan mikroa tai uunia. Kaasuliesi, riisin- ja vedenkeitin ajavat näiden paikan. Suuri osa ruoasta kypsennetään liedellä paistaen.

Alla näette vähän ystäväni luona tekemäni vierailun tuottamaa kuvasatoa:)

ruok2g-normal.jpg

Perinteinen kiinalainen aamiainen valmistumassa.

ruok22g-normal.jpg

Aamiainen sisältää taateleita, kananmunia ja eräitä suomen kielessä nimeämättömiä kiinalaisia hedelmiä. Hedelmät ja munat on keitetty liedellä vedessä, jonka joukkoon on lisätty tummaa sokeria antamaan makua. Uusia makuja suomalaiselle, mutta hyvää!

ruoka1.BMP-normal.jpg

Pääruoaksi seitä tofun ja perunan kera. Nam!:)

teeg-normal.jpg

Ruokajuomaksi tietenkin teetä.

riisinkeiting-normal.jpg

Kiinalainen riisinkeitin. Näppärä laite!

Jos teillä on joitakuita kansainvälisiä ystäviä, suosittelen kyselemään heiltä ihan tälläisiä arkisia juttuja. Miten heidän maassaan tämä ja tämä asia tehdään. Uskon, että meillä on paljonkin opittavaa toisiltamme!:)