Kuten, ulkomaalainen ystäväni totesi, Suomessa on kotitalouksillakin tosiaan mistä valita, kun kyse on erilaisista siivousaineista ja -välineistä. Tavallisissa ruokakaupoissakin on yleensä omistettu ainakin yksi  kokonainen hyllyllinen kyseisille tuotteille.

peuaine.jpg

Tuotteiden valmistajat ovat tosiaan haistaneet markkinaraon tällä saralla ja kehittäneet valikoimiaan, mutta ovatko nämä kaikki todella tarpeellisia? Tarvitsenko todella keittiönpesuaineen, wc:n pesuaineen, uuninpesuaineen jne. Jokaiseen kodin siivouskohteeseen löytyy kyllä helposti oma (hintava) tuotteensa, mutta minä väitän että kodin ylläpitosiivouksessa selviää aika pitkälle jopa muutamalla aineella!

Tälläiset valmiit suihkeet ovat yleensä suurimmaksi osaksi silkkaa vettä, tilkka neutraalia pesuainetta ja rutkasti väri-, haju- sekä säilöntäaineita, joilla ostajia pyritään houkuttelemaan. Hinta on myös sen mukainen, kuten allaolevalla keittiösuihkeellakin.

peuaine.jpg1.jpg

Mitäpä jos tämän yksinkertaisen toimenpiteen tekisi itse? Eli lisäisi veden pesuainetiivisteeseen. Hommahan toimiin aivan samoin kuin mehutiivisteiden kanssa. Säästäisikö siinä?

peuaine.jpg2.jpg

Ei näyttäisi säästävän kuin lähes nelinkertaisesti.:)

Suosittelen siis lämpimästi siirtymään kalliista suihkeista tiivisteisiin. Perinteinen mäntysuopa on tosi hyvä ja jättää ihanan tuoksun, mutta myös käsiastianpesuaine toimii, kun kyseessä on ylläpitosiivous. Vaikeat tahrat toki usein vaativat hieman järeämpiä aineita (näistä kenties myöhemmin!).

Tee siis kannattava sijoitus ja hanki tyhjä suihkepullo tai pese tyhjentynyt valmissuihkepullosi. Täytä se vedellä, lisää pesuainetiivistettä ohjeen mukaan ja ravista. Nyt sinulla on valmis ase likaa vastaan!

Huom! Muistathan tyhjentää pullosi ja täyttää uudella vedellä ja pesuaineella ennen jokaista siivouskertaa, sillä ilman säilöntäaineita vesi valitettavasti alkaa jo muutamassa päivässä pilaantua. Pilaantunut vesi sisältää mikrobeja, joita emme tietenkään siivotessa kaipaa lisää!