Ärsyttääkö teitäkin kanssasisareni, kun joka kuukausi kehomme tuottaman poistuman tähden joudumme täyttämään kaatopaikkoja yhä vain uusilla huonosti maatuvilla sidejätteillä (mikäli emme siis halua käyttää tamponeja tai kuukuppeja)? Täällä on eräs, jolla on käsi pystyssä ja aloinkin selvittämään olisiko siteiden ystävälle olemassa edes hieman ekompia vaihtoehtoja kuin muoviset kertakäyttösiteet. Onneksi selvitysteni myötä vastaus on osoittautunut myönteiseksi:)

Tässä tuloksia:

Vaihtoehto 1. Kestositeet

Kestositeet ovat useimmiten puuvillasta valmistettuja, nepparilla pikkuhousuihin kiinnitettäviä siteitä, joita on saatavana niin pikkuhousunsuojina, päivä- kuin yösiteinäkin, kosteussuojalla tai ilman. Kestositeet voi pestä normaalisti muun pyykin joukossa, mutta huuhteluaineen käyttöä ei suositella ja lisäksi siteet suositellaan huuhdeltaviksi heti käytön jälkeen kylmällä vedellä. Kuivaus mieluiten narulla.

Yksi kestoside maksaa noin 8,50 euroa, mutta ajan myötä sijoitus maksanee itsensä kevyesti takaisin, kestäväthän kestositeet pesukertoja siinä kuin muutkin puuvillatuotteet. Kestositeitä voi tilata esimerkiksi suomalaiselta valmistajalta osoitteesta http://www.hilivinksis.com/index.php.

hilivinksisk.jpg

hilivinksisk1.jpg

Yllä näette ihka ensimmäisen kestositeeni(kosteussuojalla). Tilasin tämän kaunokaisen juuri Hilivinksistä ja olen kyllä ollut tyytyväinen. Aluksi side tuntui hieman oudolta ja suurehkolta, mutta tämäkin oli lähinnä kai tottumuskysymys ja nykyään suorastaan nautin, kun housuissani on muovin sijasta puuvillaa:). Side pysyy nepparin ansiosta hyvin paikallaan ja imukykykin on ollut itselleni riittävä (imukyky itse asiassa vielä paranee kun pesukertoja alkaa kertymään). Eikä side ole vielä kertaakaan vuotanut läpi.

Aluksi sijoitus siteisiin voi tuntua suurelta (itsekin käytän vielä kestositeiden ohella kertakäyttösiteitä). Mutta pidemmän päälle kestositeet kyllä maksavat itsensä takaisin. Laskeskelin, että pääsen yhden siteen sijoituksessani rahallisesti voitolle jo muutamien kuukautisten jälkeen ( jos lasketaan että kuukautiset kestävät noin 5 päivää ja siteitä kuluu viisi päivässä) . Ja ennen kaikkea luonto kiittää, kun ympäristöhaitat kestositeiden hankinnan jälkeen jäävät siteiden pesemiseeen. 

Kestositeet on helppo puhdistaa! Kun siteen huuhtelee heti käytön jälkeen, kuten suositus kuuluu, ei siteisiin jää pesemisen jälkeen tahroja. Alla kuva kestositeestäni ensimmäisen käyttö- ja pesukerran jälkeen:)

hilivinksisk2.jpg

Lisäksi siteiden kuosit ovat tuolla Hilivinksissä aivan ihania! Päivä piristyy, kun saa ottaa matkaan mukaan ihananvärisen kestositeen:) Joten todella suosittelen ainakin kokeilemaan kestositeitä!

Vaihtoehto 2. Biohajoavat siteet

Oletteko kuulleet näistä? Nykyään ihan tavallisista hyvinvarustelluista marketeistakin saa biohajoavia siteitä lähes samaan hintaan muovisten kanssa. Biohajoavat siteet valmistetaan puuvillasta ja selluloosasta ja ne voidaan hävittää pakkaustensa kanssa biojätteen mukana kotikompostissakin. Esimerkiksi suomalainen tuotemerkki Vuokkoset valmistaa myös  biohajoavia siteitä.

Tykkään! Biohajoavat siteet ovat muovisia ihoystävällisempiä ja tutun muotoilun takia siteiden suosijalle helppoja ottaa käyttöön. Alussa saattaa tosin olla vaarana heittää side vanhasta tottumuksesta wc:n roskiksen sekäjätteen joukkoon, mutta pian tuonkin oppii muistamaan. Ja ennen kaikkea, luonto kiittää, kun siteitä ei tarvitse kuormata kaatopaikoille tuottamaan kasvihuonekaasuja:) Pienenä miinuksena tietenkin tuo hinta, jonka takia taidan itse kuitenkin kallistua kestositeiden suosijaksi.

Mitä mieltä te olette näistä ns. ekositeistä? Oletteko kokeilleet?