Eilen tapahtui jotakin mullistavaa, ainakin minun mielestäni. Lontoossa nautittiin ensimmäinen laboratoriossa kasvatetuista soluista valmistettu pihvi (http://www.iltalehti.fi/ruoka/2013080517334217_ru.shtml). Toki vielä ollaan kaukana tämänkaltaisen lihan massatuotannosta, mutta voisiko tässä olla näkymä lapsieni tai lapsenlapsieni ruokapyötään?

Nykyinen lihantuotanto aiheuttaa World Watchin tutkijoiden mukaan jopa yli 50 prosenttia maailman kasvihuonepäästöistä (http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Raportti+Lihantuotanto+aiheuttaa+yli+puolet+kasvihuonekaasup%C3%A4%C3%A4st%C3%B6ist%C3%A4/1135250900585)! Joten vaihtoehto lihantuotannolle olisi enemmän kuin tarpeellinen ja kysytty, ainakin mikäli ajatus pelkästä kasvissyönnistä ei innosta. Mikäli lihantuotantotavat muuttuisivat radikaalisti ei kenenkään myöskään tarvitsisi olla kasvissyöjä pelkästään eettisistä tai ympäristöllisistä syistä. Keinoliha saattaisi olla myös nykyistä terveellisempää, eihän tuossa Lontoon pihvissäkään ollut esimerkiksi lainkaan rasvaa.

Mutta kuinka eettistä on kasvattaa lihaa laboratoriossa? Entäpä turvallisuus ja pitkän ajan vaikutukset? Nämä ovat kysymyksiä, joihin harvalla tuntuu vielä olevan vastauksia. Ajatuksena laboratorioliha tuntuu vallankumoukselliselta, mutta myös pelottavalta, kuten kaikki uudet asiat. Mihin lehmät sitten joutuvat? Onko tulevaisuudessa kotieläimiä enää vain eläintarhoissa? Toisaalta, silloin voisin syödä lihaa hyvällä omallatunnolla, ajattelematta osallisuuttani juuri yhden eläimen kuolemaan. Jään siis mielenkiinnolla odottamaan mitä tuleman pitää.

Millaisia ajatuksia tämä uutinen teissä herättää?