pesupähkinät.jpg

Pesuaineille on viime vuosina tullut entistä ekompia vaihtoehtoja. Yksi niistä ovat pesupähkinät. Kuvassa näkyvät Merenneidon pesupähkinät ovat kuivattuja luumarjoja Himalajan vuoristoalueelta, jotka puhdistavat pyykin luonnollisesti veteen liukenevien saponiinien vaikutuksesta. Kyseessä on siis superekologinen vaihtoehto, joka on hellävarainen, allergisille sopiva, luonnonmukainen ja -varainen, eikä kuormita vesistöjä. Kuulostaa siis superhyvältä, mutta miten pähkinät toimivat käytännössä?

Pakkauksessa kerrotaan, että pesupähkinöitä voi käyttää sekä kirjo-, valko- että käsinpesuun 30-95 asteessa. Yhteen pesukertaan tarvitaan 4-8 kuorenpuolikasta, jotka tulee laittaa pakkauksen mukana tulevaan pieneen puuvillapussiin ja murskata saponiinien liukenemiseksi (onnistuu kätevästi vaikkapa jalalla tai muussinuijalla:)). Sitten pussi vain pyykin joukkoon ja kone pyörimään. Yksi pakkaus riittää noin 40 pesukertaan ja maksaa 8-9 euroa. Käytetyt pesupähkinät voi hävittää biojätteen mukana tai kompostoida.

Äitini varoitteli minua kovastikin ennen ensimmäistä pesukertaani pähkinöillä. Hän epäili pesupähkinöiden pesutehoa ja pelkäsi kuorimurskan rikkovan koneeni. No, ei se koneeni rikki mennyt, mutta kyllä pieni osa kuorista oli löytänyt tiensä pussistaan ulos, joten suosittelen sulkemaan pussin suun erittäin tiukasti kiinni, vaikkapa useammallakin solmulla. Ja kyllä vaatteeni puhtaiksi tulivat, mutta sellainen fiilis minulle jäi, että kaikista likaisinta pyykkiäni en ehkä pähkinöillä pesisi. Ihan vain hygieniasyistä. Mahdolliset tahrat on myös hyvä esikäsitellä ennen pesupähkinöillä pesua, koska pähkinöiden teho ei ehkä riitä niitä poistamaan.

En myöskään itse käyttäisi samoja pähkinöitä useampaan kertaan, vaikka pakkauksessa niin kehotetaan alle 60 asteessa käytettyjen pähkinöiden osalta tekemään. Kokeilin kyllä, mutta silloin pähkinämurska oli tullut jo niin hienoksi, että sitä oli minun makuuni eksynyt aivan liikaa pussista koneeseen ja murskaa oli työlästä onkia pois.

Ehkä siinä pesupähkinöiden huonot puolet ovatkin; ne ovat hieman tavallista pesuainetta työläämpiä käyttää, hieman kalliimpia, eivätkä mielestäni riitä ainoaksi pyykinpesuaineeksi. Mutta koska hyvät puolet ovat niin ilmeiset ja runsaat, suosittelen ilman muuta kokeilemaan ja käyttämään pesupähkinöitä osana pyykinpesua!:)

Onko teillä kokemuksia pesupähkinöistä?