Tästä alkaa ennalta määräämättömän pituinen pyykkiekstra!:) Inspiraatiota ja nippelitietoja ammennan kirjasta: Kotitalouksien tekstiilienhoitokäytännöt ja niiden ympäristömyötäisyys / Kristiina Aalto.

VAATEKAAPPIK.jpg

Aloitetaan siis! Yleensä ottaen pesukoneessa pestään vaatteita, kuten kaikki tietävät. Suomessa tekstiilejä pestään keskimäärin 15 kiloa per henkilö per vuosi. Vettä tähän kuluu n. 116 litraa ja energiaa 22 prosenttia vaatteiden aiheuttamasta kokonaisenergiankulutuksesta (tiedot ovat vuodelta 2002). Kyse on vuositasolla siis todella isoista määristä, vaikka hieman EU:n keskitason alapuolella olemmekin. Mutta voiko pyykin määrää vähentää? Jos voi, miten?

Monet ihmiset, minäkin joskus, tuntuvat pesevän osaa vaatteistaan lähinnä tavan vuoksi. Kuten esimerkiksi t-paita laitetaan usein pesuun yhden päivän käytön jälkeen tarkistamatta lainkaan paidan pesuntarvetta. No, hyvä on, alusvaatteet vaativat minunkin mielestäni jokapäiväistä pesua, mutta viileänä päivänä t-paitojen raikastamiseksi voisi aivan hyvin riittää pesun sijasta kunnollinen tuulettaminen. Jos näin saataisiin t-paitojen pesuntarve jopa lähelle puolittumista, olisi kyse huimasta pyykin määrän vähenemisestä ja sitä kautta energian säästämisestä.

Pyykin määrää voi vähentää myös käyttämällä kuhunkin tilanteeseen sopivia vaatteita. Esimerkiksi leipoessa tai värjätessä hiuksia kannattaa suojautua esiliinalla. Näin vältytään vaatteiden pesulta, näissä tilanteissa kun sotkee kuitenkin;) Itse tykkään vaihtaa koti-iltaa viettäessäni päälleni vähän ns. huonommat vaatteet, joilla ei ole väliä vaikka ne likaantuvat. Näin parempien vaatteiden käyttöikä myös kasvaa.

Tiedän ihmisiä, jotka pesevät aina ostamansa upouudetkin vaatteet ennen niiden käyttöönottoa. Itse en tälläistä harrasta kuin ehkä alusvaatteiden osalta, pesen vain likaisia vaatteita. Mielestäni puhtaan peseminen ei muuta kuin lisää työtä ja energiaa.

Vaatteiden huolellinen säilyttäminen vähentää varmasti myös niiden pesuntarvetta. Likaantuuhan lattialle heitetty pusakka huomattavasti nopeammin kuin siististi henkariin ripustettu;)

Ja tietenkin pyykkimäärää vähentää se, että pesee vain täysiä koneellisia (jätäthän silti noin nyrkin kokoisen tilan koneesta tyhjäksi, jotta pyykki mahtuu pyörimään!). Yhden hengen taloudessa voi helposti tulla kiusaus pestä vajaita koneellisia, koska saman värisiä vaatteita kerääntyy kovin hitaasti konetta täyttävää määrää. Jos kyse ei ole tärkeistä arki- tai juhlavaatteista, minä laitan sujuvasti kaiken väriset vaatteet sekaisin lukuunottamatta uusia. Uusista vaatteista irtoaa väriä, mutta myöhemmin mahdolliset värjääntymät eivät ole enää ainakaan minua häiritseviä. Mutta tietenkin pesen valkoiset vaatteet mielelläni värillisistä erillään mikäli valkoista pyykkiä on kertynyt lähelle koneen täyttävä määrä.

Onko teillä lisää keinoja pyykkimäärän vähentämiseksi?