Joskus kaupan siivousvälinehyllyn ohi kulkiessaan oikein huvittuu; mitä kaikkea meille oikein yritetäänkään kaupata. Ja millä hinnoilla! Jyvien erottaminen akanoista ei kuitenkaan aina ole välttämättä niin helppoa, joten esittelen tässä muutaman tuotteen, jonka voi hyvin korvata paljon edullisemmalla välineellä/aineella tai joka ei itse asiassa ole lainkaan välttämätön.

kylpyhuonesuihke.jpg

jääkaapinpuhdistin.jpg

Valmissuihkeet

Tässä kohtaa hivenen järkytyin. Veden ja pudistusaineen sekoitus väri-, haju- ja säilöntäaineilla höystettynä pahimmillaan lähes 24 euroa litralta! Mitä ihmettä? Ystävät hyvät, älkää maksako tälläisiä summia lähes tyhjästä! Vastaavanlainen sekoitus on todella helppo tehdä itsekin. Lisäät vain vedellä täytettyyn suihkepulloon tipan käsiastianpesuainetta. P.s. Teethän uuden sekoituksen ennen jokaista siivouskertaasi, koska ilman säilöntäaineita vesi pilaantuu nopeasti ja pullosi täyttyy mikrobeilla, joita et siivotessasi halua tietenkään yhtään lisää;)

ilmanraikastin.jpg

Ilmanraikastimet

Ilmanraikastimet toki tuoksuvat kivoilta ja raikastavat ilmaa, mutta niin raikastavat monet muutkin asiat, ja paljon halvemmalla! Jääkaappiin saa kätevästi raikkautta laittamalla sinne esimerkiksi halkaistun sitruunan (muistathan vaihtaa sitruunan ennen kuin se alkaa homehtua;)). Wc:n hajuja sitoo kätevästi aukinainen ruokasoodapurkki. Hyvä tapa muuten hyödyntää kaapin perälle unohtunut ja parasta ennen -päiväyksensä aikoja sitten ohittanut ruokasoodansa! Ja tietenkin se tärkein; siivoamalla säännöllisesti epämiellyttäviä hajuja ei pääse syntymään!;)

wc.raikastin.jpg

Wc:n raikastimet

Jos kuukaudessa kuluttaa keskimäärin yhden wc:n raikastimen, saa pelkkiin raikastimiin kulumaan vuodessa lähes kolmekymmentä euroa! Ja lisäksi raikastimet lähinnä lisäävät wc:si bakteerikantoja, koska niihin takertuu tietenkin kaikki mitä pönttöön menee. Wc-raikastimia tehokkaampaa ja hygieenisempaa raikkautta tuokin wc:n säännöllinen puhdistaminen.

lattiakaivosuodatin.jpg

Lattiakaivosuodatin

Tämä on kyllä ja yksi huvittavimmista, yli kuusi euroa kolmesta muovipalasta... Kenties ihmiset ostavat näitä kuvitellessaan pääsevänsä siten jotenkin helpommalla epämiellyttävän lattiakaivon siivoamisessa. Ja kenties nämä hivenen apua tuovatkin, mutteivät mielestäni tosiaan yli kahden euron arvosta per kipale. Tosiasiat kannattaa vain kohdata: lattiakaivo pitää silloin tällöin puhdistaa ja lähes sama homma on edessä suodattimien kanssakin. Itse asiassa, suodatin tukkeutuu melko pian hiuksista yms., joten lattiakaivon vetämiseksi suodatin pitää vaihtaa jopa useammin kuin mitä lattiakaivoon muutoin pitäisi koskea. Ja hiukset yms. saa mielestäni vähintään yhtä näppärästi ongittua lattiakaivosta vaikkapa wc-paperipalan kuin suodattimen avulla:).

pölypyyhkeet.jpg

Kertakäyttöiset pölyliinat

Ja viimeisenä, muttei vähäisempänä lähes kympin maksavat kertakäyttöiset pölyliinat. Tämä tuote saattaa kenties olla tehokas ja miellyttävä käyttää, muttei tosiaan ole ekologisuudesta tai edullisuudesta kuullutkaan. Näiden sijasta suosittelen hivenen panostamaan ja ostamaan kunnon mikrokuituliinoja. Ne sitovat pölyä vähintään yhtä hyvin kuin nämä ja konepesun kestävinä palvelevat jopa vuosia.

Kannattaa siis miettiä siivoustuotteiden tarpeellisuutta ennen ostopäätöksen tekemistä. Kaikenlaista meille yritetään kaupitella, mutta kaikki ei tosiaankaan ole välttämätöntä. Viisas voi säästää siivouskuluissa todella isoja summia!;)