Lihaton lokakuu. Kenties tämä Docventures- sarjassa heitetty haaste on joillekuille teistäkin tuttu (sarjan jaksoja voi katsoa vielä Yle Areenasta). Itselleni se ei ollut, mutta eräälle kurssikaverilleni oli ja sainkin mahdollisuuden haastatella häntä aiheesta. Kaverini oli siis sarjan innoittamana jättänyt kaikki lihatuotteet pois lokakuun alusta lukien, kuten facebook-ilmoittautumisen mukaan yli 30 000 muutakin suomalaista! Tällä hetkellä kaverini kokeilu oli kestänyt noin 15 päivää, mutta hän pohti kenties jatkavansa kasvissyöntiä lokakuun jälkeenkin. Sen verran hyvin kokeilu oli alun hankaluuksien jälkeen sujunut.

Medialla on todella suuri valta! Jos yli 30 000 suomalaista jättää tv-sarjan vaikutuksesta lihansyönnin yhdenkin kuukauden ajaksi, luulisi tämän jo jossain näkyvän. Kasvissyönnillä tai lihansyönnin vähentämisellä on monia positiivisia vaikutuksia. Lihantuotantohan aiheuttaa joidenkin arvioiden mukaan jopa puolet maailman kasvihuonepäästöistä ja vilkastuttaa siten huomattavasti myös ilmastonmuutosta. Tuotantoeläinten elinolosuhteet eivät myöskään ole aina parhaimmalla mahdollisella tolalla ja tietenkin runsas lihansyönti altistaa monille terveyshaitoille ja sairauksille. Syitä lihansyönnin vähentämiseen ei siis todellakaan ole vaikeaa löytää.

Itsekin havahduin muutama vuosi sitten näihin lihansyönnin ongelmiin. Vaikka täytyy myöntää, että suurin innoittajani oli kyllä kanikultani. Katsellessani eräänä päivänä tätä rakasta pupuani, jolla aivan selvästi on oma persoonansa ja tunne-elämänsä, minuun iski suuri rakkaus kaikkea elävää kohtaan ja samalla hirveä syyllisyydentunne siitä, että tälläisiä upeita luontokappaleita minäkin pistelen joka päivä poskeeni. Kuulostaa ehkä hieman naiivilta, mutta näin se meni:).

Siitä hetkestä alkoi minun kasvissyöntini, joka alussa oli hyvin ehdotonta. En syönyt mitään lihaa, mutta maitokunnan tuotteita kuitenkin käytin. No, en ehkä ollut perehnyt kasvissyönnin hienouksiin tarpeeksi perusteellisesti, enkä ollut muistanut huolehtia riittävästi kaikkien ravintoaineiden saannista, kun jo muutaman kuukauden jälkeen oloni alkoi tuntua heiveröisemmältä ja väsyneemmältä kuin aiemmin. Arvelin tämän johtuvan liian yksipuolisesta ravinnosta ja lisäsin ruokalistaani kalan. Näin jatkoinkin sitten varsin pitkään, kunnes viime kesänä muutin kotiseudulleni auttamaan vanhempiani. En halunnut pahoittaa heidän mieltään ja vaikeuttaa liiaksi yhteisiä ruokahetkiämme, joten suostuin syömään myös kanaa. Ja kanansyöntini on ikävä kyllä edelleen jatkunut. Kana on monesti opiskelijalle kalaa huokeampi vaihtoehto ja helppoa valmistaa. Mutta olen kyllä tästä suoraan sanoen hieman häpeissäni ja voisin olla hyvinkin valmis kanasta jälleen luopumaan.

Mutta niin, kasvissyönti on mielestäni upea juttu, jota ilman muuta haluan kannattaa ja suosia. Kunhan muistaa huolehtia siitä, että saa riittävästi kaikkia tarvittavia ravintoaineita, jos ei muuten niin erilaisten ravintolisien avulla. Mutta en tässäkään asiassa oikein näe järkeä liian jyrkälle mustavalkoajattelulle, jota joskus tuntuu esiintyvän. Jos menen esimerkiksi kylään lihaa syövän ystäväni luokse, joka on suurella vaivalla valmistanut minulle vaikkapa karjalanpaistia, en tietenkään pahoita hänen mieltänsä kieltäytymällä aterioimisesta. Itse en tälläistä ruokaa valmistaisi ja söisi omassa kodissani, mutta en minä mikään liha-allergikko ole, joten ystäväni tähden varmasti maistaisin hänen tekemäänsä ruokaa. Maalaisjärkeä on hyvä käyttää mielestäni tässäkin asiassa.

Oletteko te tarttuneet Docventures-sarjan haasteeseen tai onko kasvissyönti teille jo entuudestaan tuttua?