Jos pesukoneet osaisivat puhua, ne luultavasti pyytäisivät omistajiaan huoltamaan niitä ainakin seuraavin keinoin;):

1. Sulje vesihana käytön jälkeen

Valmiustilassa oleva vesi aiheuttaa turhaa painetta johtoihin.

2. Irrota koneen sähköjohto pistorasiasta käytön jälkeen

Irrottamalla sähköjohdon käytön jälkeen säästät selvää energiaa, koska kytkettynä oleva sähkölaite kuluttaa energiaa myös valmiustilassa olessaan.

3. Jätä pesukoneen luukku auki

Koneen luukku kannattaa jättää auki seuraavaan pesuun saakka jos mahdollista, jotta se ehtii kunnolla kuivua ja tuulettua. Näin vältät myös epämiellyttävien hajujen tai jopa homeen syntymistä.

4. Puhdista pesuainelokero ja muut pinnat

Puhdistamalla pesuainelokeron ja muut mahdolliset roiskeet heti käytön jälkeen on seuraava pesukerta huomattavasti miellyttävämpi. Tämä koskee etenkin pesupulveria käyttäviä, nestemäinen pesuaine ei jätä yleensä suuria jämiä pesuainelokeroon (siksi suosinkin sitä;)).

5. Käytä silloin tällöin kuumia ohjelmia

Kuten eräs lukijanikin muistutti, koneelle tekee hyvää jos toisinaan käyttää myös 60 tai 90 asteen ohjelmia. Korkeampi lämpötila irrottaa koneeseen jääneen lian ja pesuainejämät ja koneen toimintakyky pysyy parempana. Myös mahdolliset epämiellyttävät hajut lähtevät.

6. Puhdista nukkasihti!

Nukkasihdin puhdistaminen unohtuu helposti, mutta se on koneen toimintakyvyn säilymisen kannalta erittäin tärkeää. Itse olenkin kirjoittanut kalenteriini joka kuukauden kohdalle muistutuksen tästä hommasta. Ja onpa suvussani eräs tapaus, jossa enoni oli viemässä vanhaa konettaan kaatopaikalle sen lakattua toimimasta. Insinööri serkkuni kuitenkin ehti väliin ja otti koneen selvittääkseen saisiko hän sen jälleen toimimaan. Tyhjennettyään ja puhdistettuaan koneen täysinäisen nukkasihdin kone alkoi toimia jälleen moitteettomasti ja serkkuni sai siitä itselleen oivan koneen.:) Joten, tätä ei kannata unohtaa;)!

7. Puhdista kone sitruunahapolla muutaman kerran vuodessa

Muutaman kerran vuodessa kone kannattaa puhdistaa perusteellisemmin sitruunahapon avulla. Muun muassa apteekeissa alle vitosella myytävä sitruunahappopussi tyhjennetään koneen pesuainelokeroon ja tyhjä kone pestään 90 asteen valkopesuohjelmalla. Sitruunahappo irrottaa koneesta kalkin ja pesuainejämät, sun muut liat. Ja kone kiittää pitkällä iällä!:)

pyykki.jpg12happo.jpg