joullukakatus-normal.jpg

Mielestäni viihtyisään kotiin kuuluu ainakin yksi huonekasvi tuomaan vihreyttä, elämää ja parempaa ilmaa. Kuvassa näette viimeisen elossa sinnittelevän kasvini, joulukaktuksen. Mutta se voikin tällä hetkellä kyllä suhteellisen hyvin ja jopa kukkii. Ja ihan oikeaan aikaankin, joulun alla!:)

Mutta niin, en ole tosiaan kovin kummoinen hortonomi. Minulla on vuosien varrella ollut kymmeniä erilaisia huonekasveja, mutta kaikki ne ovat jonkin ajan päästä matkalle jääneet. Jopa helppohoitoisina tituuleratut kaktukset... Jotain olen silti näiden epäonnistuneiden vuosien varrella onnistunut oppimaan. Oletteko kanssani samaa mieltä seuraavista vinkeistä?

1. Suurin osa kasveista nauttii valosta. Sijoita ne siis mahdollisimman valoisalle paikalle, yleensä tämä paikka on ikkunalaudalla. Kesällä voit siirtää kasvisi myös kokonaan ulos. Vältä kuitenkin paikkaa, johon aurinko paistaa aivan kohtisuoraan. Mikäli asuntoosi ei päivän aikana pääse aurinko kunnolla paistamaan, harkitse kasvilampun hankkimista kasviesi riittävän valon saannin varmistamiseksi.

2. Jos ikkunalautasi alla on sähköpatteri, siirrä kasvisi lämmityskautena mahdollisimman kauas patterista, kuitenkin mahdollisimman suuri valon määrä säilyttäen. Suurin osa kasveista kärsii liiasta kuumuudesta.

3. Anna veden seisoa kastelukannussa muutama päivä ennen kastelua, jotta kasveille haitalliset vesijohtoveden sisältämät ainesosat ovat ehtineet haihtua pois. Varsinkin kasvukautena veteen kannattaa lisätä myös kasviravinnetta ennen kastelua.

4. Älä kastele liikaa! Useimmille kasveille kastelu kerran viikossa riittää hyvin. Useimmille kasveille tekee myös hyvää jos niiden multa ei ole aina kosteaa.

5. Suihkuttele välillä suihkepullolla vettä kasvien lehdille. Kasvit nauttivat ja samalla niiden lehtiin kertynyt pöly irtoaa. Nukkapintaiset kasvit eivät kuitenkaan siedä kastelua. Älä myöskään suihkuttele kasvejasi jos niihin paistaa suoraan aurinko, koska aurinko saattaa polttaa kasviesi lehtiin jälkiä.

6. Vaihda kasvisi keväällä kasvukauden alkaessa isompaan ruukkuun tai ruukun ollessa vielä sopiva, vaihda vain multa uuteen ja ravinteikkaampaan.

7. Tuholaisten iskiessä kokeile suihkuttaa kasvin lehdille vesi-mäntysuopaliuosta. Hävitä pahasti saastunut kasvi, jottei tuholaiset leviä muihinkin kasveihisi.

Tämän verran minä olen oppinut kasvien hoidosta:) Kertokaa te lisää vinkkejä! Osaisiko joku muuten sanoa mistä nuo joulukaktukseni lehtiin ilmestyneet vaaleat pilkut johtuvat? Muuten kaktus on kyllä hyväkuntoisen näköinen...:)