Kun muutin reilu vuosi sitten Helsinkiin yksi minua pelottanut asia oli liikenne. Varsinkin Helsingin keskusta tuntui pikkukaupungin verkkaiseen liikenteeseen tottuneesta varsinaiselta härdelliltä. Kaistoja oli tuplasti enemmän kuin mihin olin tottunut ja autoja ja pyöriä tuntui tulevan joka puolelta. Enää ei voinut kulkea matkaansa omissa aatoksissaan laput silmillä, kuten aiemmin! No, tietenkin olen nyt jo tähänkin asiaan sopeutunut ja suorastaan nautin siitä, kun bussia tarvitseekin yleensä odottaa korkeintaan 10 minuuttia aiemmin tottumani tunnin sijasta. Ja yhdessä asiassa helsinkiläiset autoilijat kyllä pesevät maalaiskollegansa mennen tullen! Nimittäin kohteliaisuudessa jalankulkijoita kohtaan!

Alussa se oli suorastaan hämmentävää. Kotikaupunkini autoilijat eivät todellakaan pysähdy suojateiden edessä. Jos siellä ei itse ymmärrä pysähtyä ottaa kyllä melkoisen riskin! Helsingissä on toista, autoilijat lähes järjestään todella pysähtyvät ja odottavat että jalankulkijat ovat päässeet turvallisesti teiden yli (huom. taksit ovat tästä kyllä poikkeus!). Alussa tämä aiheutti jopa koomisia tilanteita, kun minä en uskaltanut ylittää suojatietä ennen tiellä tulevan autoilijan ohimenoa ja autoilijat eivät ilmeisesti uskaltaneet ylittää suojatietä ennen kuin minä olin ne ylittänyt. Autoilijat odottivat siis kiltisti tien ylittämistäni, vaikka olin jo tovin suojatien varrella seisonut, enkä siis ollut hyppäämässä auton eteen. Helsingissä tämä onkin kyllä erinomaisen hyvä asia, kun liikenne on niin vilkasta ja riski tapaturmille paljon suurempi. Eivätkä jalankulkijat yleensä jää odottamaan autoja, vaan luottavat siihen, että autoilijat ymmärtävät pysähtyä.

autoo-normal.jpg

Silti Metro-lehden innoittamana välistä mietin, menevätkö helsinkiläiset autoilijat kohteliaisuudessaan tai kävelijät rohkeudessaan hieman liiallisuuksiin. Kuluttaahan autojen jatkuva pysähtely paitsi aikaa, myös bensaa ja lisää varmasti ilman pakokaasupitoisuuksia. Ilmankos Helsingin ilmanlaatu ei olekaan ihanteellisella tasolla! Tietenkin on mainio asia, että Helsingissä autoilijat ovat valppaita ja valmiita pysähtymään jos tarve sitä vaatii, mutta voisiko sellaisia turhia pysähtelyjä hieman vähentää, varsinkin jos kävelijät antavat autoilijalle tietä. Ja mielestäni kävelijät voisivat sitä useammin tehdä. Eihän kävelijän pysähtyminen vie muuta kuin hieman hänen aikaansa toisin kuin auton pysähtyminen. Kulttuurinsa kussakin kaupungissa, eikä tämä nyt niin iso asia ole ja pääosin mielestäni kovin ihailtavaa, mutta pienistä puroista ne isot virratkin syntävät. Näin Helsingin ulkopuolelta muuttaneen silmin tässä olisi yksi mahdollisuus jälleen ekotekoihin. Kävelijät, antakaa autojen siis mennä välillä ensin!;)