Haluan vielä kantaa korteni kekoon ja kommentoida viime viikkoina käytyä keskustelua oikeista pesulämpötiloista. Muun muassa Iltasanomat on uutisoinut keskustelua, joka alkoi englantilaistutkijoiden tutkimustuloksesta, jonka mukaan 40 asteessa pestyistä vaatteista 25 prosenttia sisälsi ulostejäämiä. Heidän mukaansa vain pesu 60 asteessa riittäisi takaamaan puhtaan lopputuloksen. Keskustelua lisäsi myös samoihin aikoihin tullut EU:n vaatimus siitä, että pesukoneisiin tulisi lisätä 20 asteen pesuohjelma. Artikkeli löytyy osoitteesta: http://www.iltasanomat.fi/asuminen/art-1288615347371.html.

Mistä aloittaisin kommentoimisen? No, olen samaa mieltä mm. Luonto-Liiton kanssa siitä, että uusi EU-määräys ei ole kovin tarpeellinen. 20 asteessa pesu ei luonnollisestikaan juuri puhdista vaatteita. Mielestäni ekologisinta olisikin pestä vaatteet kerralla puhtaiksi. Vaatteiden raikastamiseen voisi 20 asteessa pesun sijaan kokeilla kunnollista tuuletusta.

Olen samaa mieltä myös englantilaistutkimuksen kanssa siitä, että vain 60 asteen lämpötila riittää tappamaan kaikki vaatteissa olevat bakteerit. Tämän takia mm. vuodevaatteet, likaiset siivousliinat, kestositeet, pyyhkeet ja muut ulostetahroja sisältävät vaatteet ja tekstiilit on tärkeää pestä 60 asteen lämpötilassa.

Mutta mielestäni kevyesti likaisille päälivaatteille, kuten huppareille ja farkuille riittää edelleen pesu 40 asteessa. Mielestäni kannattaa miettiä missä tekstiileissä täysi steriiliys on todella tarpeellista, on hieman absurdi ajatus pyrkiä täydelliseen steriiliyyteen jokaisen tekstiilin kohdalla. Bakteereja on kuitenkin ympärillämme kaiken aikaa ja onhan sekin todettu, että liian steriili elinympäristö altistaa vain allergioille, kun vastustuskyky ei ole päässyt kehittymään. Lisäksi monet, erityisesti päälivaatteista, on suunniteltu sen verran heikkorakenteisiksi, etteivät ne välttämättä kestä hyvinä pitkään jos niitä pesee 60 asteessa.

Mielestäni niin vaatteiden pesussa kuin monessa muussakin asiassa pärjää pelkällä maalaisjärjellä jo todella pitkälle. Mitä likaisempi vaate, sitä suurempaa lämpötilaa on tarpeellista käyttää. Keveysti likaisen pyykin kohdalla noudattaisin edelleen vaatteiden pesuohjeiden suosittelemia lämpötiloja. Säästäähän matalammissa lämpötiloissa peseminen kuitenkin energiaa ja on sitä kautta ekologista. Tärkeintä on mielestäni saada riittävän puhdasta pyykkiä!:)

kuivausteline-normal.jpg

Mitä mieltä te olette?