Moikka taas! Onko jouluruoat jo syöty ja -laulut laulettu?:) Nyt se joulu taas on ohi, vaikka toki joulujutuista on luvallista nauttia ainakin loppiaiseen asti. Mutta minäpä palaan vielä hieman ajassa taaksepäin, kuten lupasin ja arvioin paastoni onnistumista. Haastoin itseni luopumaan siis joulua edeltäväksi ajaksi kaikenkaikkiaan lihansyönnistä, opiskelusta sekä mainoksista.

Lihansyönnistä luopuminen taas pitkästä aikaa tuntui aluksi yllättävän hankalalta, vaikka olenhan aikaisemminkin ollut kasvissyöjä. Kaupasta ei heti tahtonut löytyä kaikkia kasvissyöjälle sopivia tuotteita, eivätkä läheiseni oikein ehtineet sopeutua ruokatottumusteni äkilliseen muutokseen. Vähitellen kuitenkin ne sopivat tuotteet taas löytyivät ja kasvissyöntini onnistuikin varsin hyvin omassa kodissani. Läheisteni luona vieraillessani jouduin kuitenkin kohteliaisuudesta heitä kohtaan hieman joustamaan paastossani, koska useamman kuin kerran tuli vastaani tilanne, jossa läheiseni oli valmistanut minua varten kala- tai kanaruokaa, koska ei ollut ollut tietoinen paastostani. Erityisen vaikeaa tämä oli vanhempieni luona, koska he eivät oikein ymmärrä tälläisiä "hömpötyksiä", mutta heidänkin luonaan pyrin parhaani mukaan valitsemaan lihattomat vaihtoehdot. Jouluna tulikin taas sitten herkuteltua keitetyllä kanalla ja graavilohella, joten tämä paastoni loppui ainakin tältä erää tosiaan jouluaattoaamuun. Mutta kyllä kai luonto hieman edes hetken lihattomuudestani hyötyi ja palautuipahan taas mieleeni mitä kaikkea hyvää kasvisruokaa kaupoissa myydäänkään!:)

Opiskeluista luovuin, koska ne olivat vieneet niin suuren osan ajastani, että joulun sanomaan virittäytyminen ja jopa läheisilleni antamani aika olivat joulukuun alussa tippuneet hälyttävän pieniin lukemiin. Kuten arvata saattaa, luovuttuani opiskelemisesta minulle vapautui runsaasti aikaa läheisilleni ja ehdin myös hiljentymään joulun sanoman äärelle niin kirkossa kuin itseksenikin. Tämä oli siis tosi hyvä juttu! Kyllä niitä rästiin jääneitä koulujuttuja ehtii vielä hyvin joulun jälkeenkin hoitamaan. Välillä tälläinen pysähtyminen tekee kyllä tosi hyvää, että muistaa mitkä ovat elämässä niitä todella merkityksellisiä asioita. Opiskelut, ura ja ansaitseminen vai läheiset ja oma hyvinvointi.

Viimeisenä luovuin mainoksista ja tämä luopuminen hetken aikaa vielä jatkuukin. No, ei niistä mainoksista luopuminen nyt niin vaikeaa ole ollut, vaikka onhan se hivenen outoa, ettei tule mitään postia:( Käytännön syistä en pystyisi luopumaan mainoksista lopullisesti, mutta kenties voisin aina toisinaan laittaa tuon mainokset kieltävän lappusen oveeni. Ainakin silloin, kun kanini häkkiä varten on ehtinyt kerääntyä niin paljon mainoksia, etteivät ne vähään aikaan pääsisi loppumaan:)

Paasto oli siis tosi hyvä kokemus. Ja erityisen tärkeäksi itselleni koin sen, että yhdistin luopumisiin hyviä tekoja. Nämä pienet hyvät tekoni eivät vieneet paljon aikaani tai rahojani, mutta toivat sitäkin paremman mielen. Uskon näin tapahtuneen/tapahtuvan myös henkilöille, joita kohtaan nämä teot kohdistuivat. Pitääpä ottaa tästä siis vaikka ihan joka jouluinen tapa! Vaikka yritän tietenkin tehdä hyvää ja luopua pahasta ihan joka päivä:) Paasto auttaa vain jotenkin erityisesti keskittymään lupaamiinsa tavoitteisiin. Suosittelen!:)