Osallistuin eilen mielenkiintoiselle luennolle, jonka aiheena oli terveellinen elämä. Muutama asia sieltä jäi mieleeni, jotka haluaisin jakaa nyt teidän kanssanne:). Muistattehan, että kaikkia muita ravintoaineita on mahdollista saada pelkistä kasvikunnan tuotteista (ilmeisesti yhtä merilevälajia lukuunottamatta) paitsi B 12 -vitamiinia. Sitä on mahdollista saada vain lihasta, kalasta ja maitotuotteista tai vaihtoehtoisesti ravintolisistä.

Kuinka paljon sitten lihaa pitäisi syödä tai maitoa juoda, jotta se riittäisi turvaamaan riittävän B 12 -vitamiinin saannin? Luennoitsijan mukaan 100 grammaa lihaa viikossa riittää! Eli ei kovin paljon! Maitoa sen sijaan pitäisi juoda puoli litraa päivässä, jotta pelkästään sen juonti riittäisi turvamaan B 12 -vitamiinin saannin.

KANA-normal.jpg

Yllä näette esimerkin siis reilun viikon riittävästä lihamäärästä. Monet meistä taitavat syödä viikossa lihaa aika paljon enemmän...

B 12 -vitamiinia tarvitaan mm. hermoston toimimiseen, foolihapon kuljettamiseen soluihin ja veren sekä solujen geeniperimän muodostumiseen. Ilman riittävää B 12 -vitamiinin määrää keho reagoi mm. väsymyksellä, raajojen pistelyllä, tuntoaistin katoamisella ja hermoston vähittäisellä rappeutumisella. Suomalaisten B 12 -vitamiinin saanti on keskimäärin varsin hyvällä tolalla, mutta ongelmia voi tulla mikäli on täysvegaani, eikä huolehdi riittävästä lisäravinteiden saannista.

Mutta tässä siis oiva muistutus kaltaisilleni semikasvissyöjille, jotka eivät halua turvautua ravintolisiin eivätkä luopua lihasta kokonaan, mutta haluavat kuitenkin suosia kasvisruokaa. 100 grammaa lihaa viikossa riittää, lopunajan voi huoletta syödä kasvisruokaa altistumatta erilaisille puutostiloille! Tämä pieni oivallus kannusti ainakin minua miettimään lihansyöntimääräni radikaalia vähentämistä:)