Miten keittiössä ja ruoanlaitossa voisi säästää energiaa vedenkeittimen hyödyntämisen lisäksi? Seuraavat jutut tulivat itselleni mieleen:

- Huolehdi kylmälaitteittesi takaosien siisteydestä ja riittävästä ilmankiertotilasta. Pölyt lisäävät energiankulutusta, kuten myös puutteellinen ilmankierto.

- Jääkaapin sopiva lämpötila on noin +5 astetta ja pakastimen -18 astetta. Jokainen ylimääräinen aste lisää sähkönkulutusta 5 prosentilla.

energianss%C3%A4t%C3%A4.jpg2-normal.jpg

- Sulata pakastin muutaman kerran vuodessa sen toimintakyvyn maksimoimiseksi. Hyvä aika sulattaa pakastin on pakkassää, koska silloin pakasteet pysyvät jäässä vain nostamalla ne pakastimen sulatuksen ajaksi ulos.

- Vältä jääkaapin tiheää availua ja ylitäyttöä. Näin sitä energiaa vasta saakin kulumaan...

- Älä laita kuumennettua ruokaa jääkaappiin. Talvella ruoan voi kätevästi viilentää nostamalla se hetkeksi vaikkapa parvekkeelle. Laita pakastimeen vain ensin jääkaapissa tai ulkona viilennettyä ruokaa.

- Anna seuraavana päivänä tarvitsemiesi pakasteiden sulaa yön yli jääkaapissa. Sulavat pakasteet viilentävät jääkaappia ja sen energiantarve pienenee. Yksin keino vähentää jääkaapin energiankulutusta on myös näin talvisin jäädyttää ulkona muovipulloissa vettä ja laittaa ne jääkaappiin sulamaan;)

- Ruoan lämmittäminen onnistuu taloudellisimmin ja nopeiten mikrolla. Sekoita ruokaa kuumennuksen puolivälissä niin se lämpiää tasaisemmin ja nopeammin.

energianss%C3%A4t%C3%A4.jpg1-normal.jpg

- Kun käytät uunia tai liettä ruoan kypsentämiseen, katkaise virta 5-10 minuuttia ennen ruoan valmistumista. Näin pääset hyödyntämään ilmaista jälkilämpöä. 200 asteisen uunin lämpö on vielä puolen tunninkin kuluttua noin 120 astetta. Valmista kerralla useampi ruokalajeja, niin uunin lämmittämiseen käytetty energia tulee hyödynnettyä paremmin.

- Suosi kannellisia ja paksupohjaisia keittoastioita, jotka ovat lieden levyjen kokoisia sekä paistopusseja. Näin energiaa ei mene hukkaan.

energianss%C3%A4t%C3%A4-normal.jpg

- Uudempi tekniikka pesee usein vanhemman, uudenaikaiset induktioliedet kuluttavat sähköä jopa 40 prosenttia valurautaisia vähemmän.

- Yllättävää ehkä, astianpesukoneen käyttö on käsinpesuunkin verrattuna taloudellista, koska astianpesukoneet käyttävät nykyään niin vähän vettä. Säästöä syntyy vielä lisää, kun jättää käyttämättä koneen kuivausohjelmaa ja antaa astioiden kuivua rauhassa itsestään koneen luukku auki. Sulje kone virtakytkimestä, kun et käytä sitä. Kodin sähkölaitteiden pitäminen valmiustilassa kuluttaa yhdessä taloudessa keskimäärin 46 euroa vuosittain(!)

Onko sinulla lisää vinkkejä miten energiaa voisi säästää keittiössä?

P.s. Blogini on vihdoin siirtynyt myös Facebookiin, käykäähän tykkäilemässä!:) Arvon kaikkien 8.2. klo 18 mennessä tykänneiden kesken pienen yllätyslahjan!:)