Nyt, kun olemme kovin kunnostautuneet keittiön energiansäästössä, onkin aika siirtyä kylppäriin! Miten siellä voisi säästää energiaa ja sitä kautta pienentää sähkölaskuaan? Tässä muutamia vinkkejä:)

- Lämpimän veden osuus kotitalouksien energiakuluista on jopa 20 prosentin luokkaa, joten suihkussa käyttämäänsä aikaan kannattaa tosiaan kiinnittää huomiota. Muistaakseni Vantaan uimahallit mainostivat taannoin näkyvästi, että 30 sekunttia riittää suihkussa käymiseen. Tämä voisi olla kyllä tavoiteltava päämäärä, ainakin silloin kun ei pese hiuksia.

SUIHKU-normal.jpg

- Suihkussa käyminen on kuitenkin paljon ammeessa kylpemistä energiataloudellisempi vaihtoehto. Viehän ammeen täyttäminen paljon enemmän vettä ja energiaa kuin nopea suihku.

- Suosi yhteissaunoja, mutta mikäli se ei ole mahdollista ja haluat käyttää omaa saunaasi mikäli sinulla sellainen on, älä turhaan lämmitä sitä liian kuumaksi. 70-80 astetta on riittävä lämpötila. Älä myöskään laita kiuasta liian aikaisin päälle, jottei kiuas kuluttaisi turhaan energiaa.

- Suosi talopesulaa mikäli sinulla on mahdollisuus sellaista käyttää. Mikäli tämä ei ole mahdollista tai haluat käyttää omaa pesukonetta, suosi energiataloudellisia malleja ja pyri pesemään täysiä koneellisia. Esipesun välttäminen ja pyykin kuivattaminen kuivastelineellä koneellisen kuivauksen sijasta säästää myös energiaa. Pyykkikoneen linkousta kannattaa sen sijaan suosia, koska pyykin kuivuminen sisällä vie lämpöenergiaa noin 1,4 kWh. Poutaisella kesäsäällä pyykit kannattaakin viedä ulos kuivumaan.

PESUKONE-normal.jpg

- Tippuva hana kannattaa korjauttaa mahdollisimman pian. Pienistä puroista kasvaa nopeasti iso virta, joka näkyy myös sähkölaskussa!

Lisää vinkkejä?:)