Ekoliikkeissä ja kenties jo hyvin varustelluissa marketeissakin monet ovat saattaneet törmätä raakaruoko- ja intiaanisokerinimisiin tumman värisiin sokereihin. Mistä niissä on oikein kyse? Voisiko kyseessä olla ns. parempi sokeri?

sokru-normal.jpg

Lyhyesti sanottuna kyse on käsittelemättömästä täysruokosokerista, joka poikkeaa niin valmistustavassaan kuin ravintoarvoissaan hieman tavallisesta valkoisesta sokerista. Yksinkertaistaen voisi sanoa, että intiaanisokeria ei prosessoida yhtä pitkälle kuin valkoista sokeria ja tämän takia intiaanisokeriin jää runsaammin erilaisia vitamiineja ja kivennäisaineita. Tavallinen valkoinen sokeri on 100 prosenttisesti hiilihybraatteja, kun taas intiaanisokerissa hiilihybraatteja on vain 89,7 prosenttia. Intiaanisokeria voi käyttää tavallisen sokerin tapaan, mutta esimerkiksi leivonnassa sitä suositellaan käytettäväksi hieman enemmän kuin valkoista sokeria.

Intiaanisokerista liikkuu monia terveysväittämiä, joista monet perustuvat juuri intiaanisokerin vähäisempään hiilihybraattipitoisuuteen. Sen on väitetty mm. tasapainottavan verensokeria, pitävän aivojen serotoniinitasot korkealla ja auttaen näin jopa masennuksessa sekä lisäävän yleistä vastustuskykyä. Tarkemman tutkimustiedon puuttuessa en ehkä itse uskoisi aivan sokeasti kaikkiin intiaanisokerin väitettyihin terveysvaikutuksiin, mutta epäilemättä intiaanisokeri on valkoista sokeria terveellisempi vaihtoehto.

Ikävä kyllä intiaanisokerin suosio ja terveysväittämät näkyvät myös sen hinnassa. Intiaanisokerin kilohinta liikkuu ostopaikasta ja tuotemerkistä riippuen Suomessa kymmenen euron molemmin puolin, kun taas tavallista valkoista sokeria saa kilon jopa reilulla eurolla. Hintaero on siis aika huima, vaikka osittain se selittynee sillä, että useimmiten intiaanisokerin valmistukseen liittyy reilun kaupan periaatteet sekä luomutuotanto. Halvimmillaan intiaanisokeria saanee poikaystäväni vinkkaamasta USA:laisesta iHerb.com-nimisestä nettikaupasta, jossa pienen etsimisen jälkeen kilon intiaanisokeria näyttäisi saavan vain noin viidellä eurolla. Mikäli englanninkieli ei tuota ongelmia, suosittelen ehdottomasti tutustumaan!

Useimmiten reilu ja luontoa kunnioittava valmistustapa sekä mahdolliset terveysvaikutukset (kuin myös poikaystäväni suosittelu ja sponssaus;)) ovat saaneet minut suosimaan intiaanisokeria. Lisäksi intiaanisokeri on hyvää! Jotenkin lempeämmän ja aidomman makuista kuin valkoinen sokeri. Tykkään sen mausta kyllä kovasti:)

Mitä mieltä te olette? Hitti vai huti?

P.s. Muistakaa muuten säilyttää intiaanisokeripussinne tiukasti suljettuna! Intiaanisokeri on valkoista sokeria hieman kosteampaa ja kovettuu noepasti avonaisessa pussissa hieman fariinisokerin tapaan (tämäkin on testattu...).