punnitse2-normal.jpg

Pääkaupunkiseudulla asuessani on vastaani tullut useammankin kerran näitä nimeltään varsin houkuttelevalta kuulostavia "Punnitse & Säästä" nimisiä kauppoja. Tavallisissa marketeissa ei tosiaan yleensä ole mahdollisuutta vaikuttaa ostamiensa pähkinöiden, makeisten ja muiden kuivatuotteiden määriin, vaan on tyydyttävä valmiiksi annosteltuihin pakkausvaihtoehtoihin. Mutta tuoko punnitseminen säästöjä? Mielessäni kummitteli irtomakeisten karmaisevat hinnat, mutta uskaltauduin silti tutustumaan tähän liikkeeseen. Tässä tuloksia:)

punnitse3-normal.jpg

Tässä Punnitse & Säästä liikkeen filosofia liikkeen itsensä määrittelemänä.

punnitse4-normal.jpg

Itseäni yllätti liikkeen laaja valikoima. Kuivattuja hedelmiä oli kymmeniä eri vaihtoehtoja. Näistä läheskään kaikkia ei tavallisista marketeista saa!

punnitse6-normal.jpg

Itse uskaltauduin ostamaan kuivattuja päärynöitä:) Tuoteselosteessa oli selkeästi kerrottu niin tuotteen hinta, ainesosat, ravintosisältö kuin alkuperämaakin.

punnitse8-normal.jpg

punnitse9-normal.jpg

Myös jauhoja, irtoteetä ja myslisekoituksia oli tarjolla jos jonkinlaisia.

punnitse17-normal.jpg

Teetä oli saatavilla myös valmiiksi pakatussa muodossa.

punnitse16-normal.jpg

Kuten myös monia muita tuotteita. Luomutuotteet olivat varsin hyvin edustettuina.

punnitse10-normal.jpg

Kasvissyöjiäkin oli tässä liikkeessä muistettu. Erilaisia soijalaatuja oli tarjolla useita.

punnitse11-normal.jpg

punnitse13-normal.jpg

Eikä herkuttelijoitakaan oltu unohdettu:)

punnitse14-normal.jpg

Sikaa säkissä ei tarvinnut ostaa:)

punnitse12-normal.jpg

Ja opiskelijoita oli myös muistettu!

punnitse15-normal.jpg

Samaan pussiin sai laittaa kaikki tuotteet, joilla oli sama kilohinta. Ekologisuutta oli siis selvästi tässä liikkeessä ajateltu!Valikoimissa oli myös mm. ekologisia pesuaineita ja muita ekotuotteita, joten ekoilijan kannattaa ilman muuta tämä liikeketju pitää mielessään. Monipuolisten valikoimien kautta täältä on mahdollista ostaa tuotteita, joita ei muualta välttämättä saa. Ainoa minulle hieman harmittava seikka oli se kuinka harva Punnitse & Säästä-liikkeen tuotteista oli kotimaisia. Suurimman osan alkuperämaa oli kaukanakin, Afrikassa tai Amerikassa, joka tietenkin laskee tuotteiden ekologisuutta pitkien kuljetusmatkojen tuottaman ympäristökuormituksen takia. Vaikka tietenkin ymmärrän, että esimerkiksi kaikkia harvinaisia kuivahedelmiä nyt ei yksinkertaisesti vaan sääolosuhteiden takia ole mahdollista kasvattaa Suomessa.

Mutta entä hintataso? Tuottaako täällä asiointi säästöjä, kuten nimi lupaa? Arvioisin, että kyllä, lähinnä sen takia että tuotteita on mahdollista saada juuri tarvitsemansa määrän. Kaltaiselleni muutaman kerran vuodessa leipovalle tämä on loistokauppa. Jauhoja voi ostaa juuri sitä yhtä kakkua varten tarvittavan määrän, eikä vaaraa ison jauhopussin pohjien pilaantumisesta ennen niiden käyttöä pääse syntymään. Tämä ilman muuta tuo säästöjä niin kukkarolle kuin luonnollekin.

Makeisten ja kuivattujen hedelmien osalta sanoisin varovasti, että säästöjä on mahdollista saada hiukan. Riippuen aivan siitä mistä kaupasta yleensä ostaa kyseiset tuotteet. Esimerkiksi luomu banaanilastujen hinta oli täällä 1,30 euroa 100 grammalta. Ekotukusta 100 grammaa banaanilastuja saa 1,80 eurolla ja Luontaispörssistä 1,60 eurolla, jolloin säästöjä syntyy hiukan. Sen sijaan esimerkiksi Hyvinvoinnin tavaratalossa 200 grammaa banaanilastuja maksaa 2,39 euroa, jolloin sadan gramman hinnaksi jää vain 1,195 euroa. Tällöin pitää tosin ostaa kerralla tuo hieman isompi määrä lastujapunnitse19-normal.jpg

Huom! Paperipussit eivät olekaan niin ekologisia kuin monet ajattelevat. Kurkatkaapa kommenttiosioon!

Suosittelen siis tutustumaan Punnitse & Säästä-liikkeisiin! Vai oletteko jo tutustuneet? Mitä mieltä te olitte?