Nyt alkaa terveelliseen ruokaan keskittyvä ennaltamäärättömän pituinen postaussarja, jossa pyrin jakamaan teille tähän ikään mennessä mukaani tarttuneita tietoja ja taitoja ekonäkökulmaa unohtamatta. Ruoasta puhutaan paljon ja jokaisella on varmasti jonkinlainen näkemys aiheesta, joten tulkaa mukaan jakamaan tietojanne kommenttiosin kautta!:)

Viime aikoina mediassa on puhuttu paljon sokerista, sen riippuvuutta aiheuttavista ominaisuuksista ja terveyshaitoista. Sokeriin jää helposti koukkuun, koska se vaikuttaa aivojen mielihyväkeskuksiin samaan tapaan kuin vaikkapa alkoholi tai huumeet. Suositeltava päivittäisannos sokeria on kuitenkin vain noin 40-50 grammaa. Liiallisesti käytettynä sokeri voi altistaa monille sairauksille, kuten 2 tyypin diabetekselle sekä sydän- ja verisuonisairauksille.

sok-normal.jpg

40-50 grammaa sokeria saa helposti. Siihen riittää yksi iso jäätelötuutti, puoli litraa energia- tai virvoitusjuomaa tai puoli kourallista irtokarkkeja. 100 grammassa suklaata sisältää sen sijaan jo hieman yli päivittäisannoksen ylärajan eli noin 50,9 grammaa sokeria. Aika hurjaa, tätä ei aina tule ajatelleeksi... Kyllä itselläni olisi tässä suhteessa tosiaan varaa vähentää...

Sokeria lisätään nykyään moniin tuotteisiin parantamaan makua ja koukuttamaan kuluttajia. Sen takia ostoksia tehdessä on syytä olla valppaana. Kaikki ei ole sitä miltä näyttää! Esimerkiksi suhteellisen terveellisen maineessa olevissa maustetuissa jogurttipurkeissakin on sokeria jopa noin 15 grammaa kahta desiä kohti. Makeuttamattomat tuoremehutkaan tai kuivatut hedelmät eivät ole yllättäen sokerin kannalta hyviä valintoja liikaa käytettyinä. Esimerkiksi 100 grammassa kuivattuja rusinoita on hulppeat 60 grammaa sokeria ja appelsiinitäysmehussakin 10 grammaa.

Vähemmän sokeria sisältäviä herkku on sen sijaan ehkä hiukan yllättäenkin pulla. Yksi pikkupulla sisältää sokeria vain muutaman gramman verran. Vaikka tietenkään pulla ei ravintoarvoiltaan ole millään lailla ihanteellistä syötävää, näyttää se olevan kuitenkin herkkujen joukossa ikään kuin se "pienempi paha".

Lopuksi haluan vielä jakaa oman hyväksi havaitsemani, terveellisemmän aamu- tai/ja välipalavinkin!:)

jogurtti-normal.jpg

Salainen aseeni on maustamaton jogurtti. Vähemmän sokeria ja vähemmän hintaa! Parin desin maustettu jogurttipurkki maksaa yleensä reilun 50 senttiä. Pirkan kilon maustamaton jogurttitölkki maksoi sen sijaan vain 1,69 euroa, jolloin parin desin hinnaksi jää vain noin 34 senttiä. Tölkkijogurtti kerää myös ekopisteet verrattuna muovisiin yhden annoksen sisältäviin annospurkkeihin kierrätettävyytensä ansiosta.

jogurtti.jpg1-normal.jpg

Maustamattoman jogurtin kaveriksi lisään runsaskuituisia muroja, mustikoita ja maapähkinöitä. Sokeria tämä ei mielestäni kaipaa lainkaan. On muuten hyvää ja nälkä pysyy pitkään poissa!:)

P.s. Pähkinät ovat terveellistä ja hyvää naposteltavaa, mutta usein aika kalliita. Paitsi maapähkinät! Sain niitä lähikaupastani 200 grammaa vain 1,89 eurolla. Tosiaankin parempi vaihtoehto sille karkkipussille;)!