Ihminen tarvitsee rasvoja, mutta niissäkin on eroja. Niin sanotut pehmeät rasvat, joita saamme mm. margariineista, kasviöljyistä ja kalasta sekä kanasta, ylläpitävät veren normaalia kolestrolitasoa ja edistävät ihon, näön ja limakalvojen terveyttä. Pehmeitä rasvoja voi ja pitääkin suosia. Kalaa suositellaan syötäväksi vähintään kahdesti viikossa.

rasvat-normal.jpg

Kovat rasvat puolestaan nostavat kolestrolitasoja ja edistää sitä kautta riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Niitä saadaan usein piilorasvoina rasvaisista maito- ja lihatuotteista sekä leivonnaisista. Kovat rasvat ovat huoneenlämmössä kiinteitä, toisin kuin pehmeät rasvat.

rasvat.jpg2-normal.jpg

Kyllä, olen samaa mieltä, mutta miten pitäisi sitten suhtautua heihin, jotka sanovat kaikista luonnonmukaisimpien tuotteiden olevan terveellisimpiä ja kehottavat esim. rasvattoman maidon juomisen sijasta juomaan vähemmän käsiteltyä täysmaitoa, vaikka sen rasvapitoisuus on jotakin aika huimaa?

Entä miten suhtautua heihin, jotka sanovat, että emme saa ravinnosta ja auringonvalosta riittävästi D-vitamiinia, vaikka söisimme kalaa useita kertoja viikossa? Ostaako kalliita vitamiinilisiä vai luottaako monipuoliseen ruokavalioon?

Nykyajan moniäänisessä ja -arvoisessa yhteiskunnassa tälläinen tavallinen tallaaja tuntuu olevan välillä aika hukassa. Mitä mieltä te olette? Miten te toimitte rasvojen suhteen?