Riittävä kuidun saanti on terveydelle hyväksi. Päivittäisen kuidunsaannin suositus on naisilla 25 grammaa ja miehillä 35 grammaa. Riittävä kuidunsaanti mm. alentaa kolestrolia, edistää vatsan toimintaa ja sydämen terveyttä sekä auttaa painonhallinnassa, sillä kuitupitoinen ruoka täyttää vatsaa ja lisää sitä kautta kylläisyydentunnetta. Kuitua saa kasvikunnan tuotteista, mutta eri tuotteiden kuitupitoisuuksissa voi olla suuriakin eroja. Hyviä kuidunlähteitä ovat luonnollisesti kaikki täysjyvätuotteet, juurekset, kasvikset, marjat, hedelmät, pavut, linssit, herneet ja leseet jne.

kuitu-normal.jpg

Erityisesti vehnäleseet keräävät kuitupisteet, sisältäähän 100 grammaa vehnäleseitä jopa 38 grammaa kuitua. Leseitä syömällä saa siis helposti päivittäisen vähimmäisannoksen kuitua! Leivistä ruisnäkkileipä vie voiton sisältäen 100 grammassa 13 grammaa kuitua. Kuivatut aprikoosit ja luumut sisältävät ehkä runsaasti sokeria, mutta myös kuituja. 100 grammassa kuivattuja aprikooseja on 29,4 grammaa kuitua ja luumuissa 19,1 grammaa kuitua. Turhaan ei siis mummoni neuvonut minua lapsena syömään kuivattuja luumuja, kun vatsani oli jumissa:)

Vaan entäpä mikä olisi hyvä valinta lämpimän ruoan kaveriksi? Pasta, peruna vai riisi? 100 grammassa pastaa on 3,1 grammaa kuitua ja pitkäjyväisessä riisissä 2,3 grammaa. Täysjyväversioiden suosiminen kannattaa, koska esimerkiksi 100 grammassa tummaa riisiä kuitua onkin jo 8,7 grammaa eli yli kolme kertaa enemmän kuin pitkäjyväisessä riisissä. Suomalaisten suosima peruna on sitä vastoin itselleni ehkä suurin yllättäjä negatiivisessa mielessä. 100 grammassa perunaa, kun on kuitua vain 1,4 grammaa! Vaikka toki peruna sisältää paljon muita hyviä ravintoaineita, kuten B6-, C- ja D-vitamiinia, rautaa, kauliumia sekä magnesiumia, joiden takia sen syöminen on kuitenkin terveyden kannalta perusteltua. Kuten myös sen takia, että perunaa kasvatetaan Suomessakin, jolloin se kerää ekopisteet kotimaisuuden ja lähituotannon takia.

Mikä on teidän suosikkinne ruoan kaverina? Oma suosikkini on jo kauan ollut tumma riisi, tykkään yksinkertaisesti eniten sen mausta, vaikka sitä ei Suomessa kasvatetakaan. Ja kyllähän se on aikas hyvä kuidunlähde:)

Miten muuten karppaajien kuitujen saanti? Ainakin Atkinsnin dietin päivittäinen kuidunsaantisuositus on vain 10 grammaa! Mielestäni karpatessakin tulisi huolehtia riittävästä kuitujen saannista, jotta vatsa ja elimistö toimisivat. Terveellisiäkin kuidunlähteitä on runsaasti, jotka voivat painonnousemisen sijasta tukea laihduttamista pitäen yllä kylläisyydentunnetta.