luomu-normal.jpg

Luomuruoka tarkoittaa luonnonmukaisesti, ilman keinotekoisia torjunta-aineita ja lannoitteita, tuotettua ruokaa. Kuulostaa hyvältä, eikö? Useimmat luomutuotteet ovat hintatasoltaan ns. normaaleja vastineitaan huomattavasti kalliimpia, mutta esimerkiksi tämä ostamani luomujauho on samaa hintaluokkaa muiden jauhojen kanssa. Luomutuotteiden hintatasot ovatkin suuren suosionsa myötä laskeneet alkuajoistaan huomattavasti.

Suuri enemmistö tuntuu ajattelevan lähes itsestäänselvänä asiana luomun olevan hyvä juttu niin mauan, terveellisyyden kuin ekologisuuden ja eettisyydenkin saralla ja, että sitä pitäisi suosia niin paljon kuin taloudellinen tilanne antaa myöten. Itsekin olen ajatellut näin. Toisinaan soraääniäkin kuitenkin esiintyy. Sanotaan, että luomu on vain keino rahastaa ihmisiä. Että Suomen tiukka lainsäädäntö takaa ilman luomudirektiivejäkin maailmanmittakaavassa erittäin luonnonmukaisia tuotteita.

Eniten minua kuitenkin hätkähdytti Yle Radio 1:n haastattelema dosentti Jussi Tammisolan näkemys aiheesta. Tammisolan mukaan luomu on haitallista luonnolle viedessään tavallista tuotantoa enemmän maa-alaa ja jopa vaarallista kieltäytyessään käyttämästä esim. eläinten sairauksien hoidossa nykyajan menetelmiä. Pääsette kuuntelemaan Tammisolan haastattelun täältä.

Ja kyllä, kun asiaa ihan maalaisjärjellä ajattelee, tuntuuhan luomutuotanto vähän siltä kuin tuotanto palaisi ajassa taaksepäin. Kieltäydytään käyttämästä hyväksi tieteen tutkimustuloksia ja hyväksi toteamia menetelmiä. Ajatus luomun paremmuudesta perustuu varmasti siis epäluuloon tiedettä kohtaan. Mutta missä me olisimme ilman tiedettä? Olisiko elämämme parempaa vai huonompaa? Uskon vakaasti, ettei ainakaan parempaa. Tieteen ansiotahan ovat kaikki nykyajan mukavuudet, laadukas ruoka ja terveydenhuolta, jonka ansiosta ihmisen eliniän odote on noussut aivan uudelle tasolle. Mitä järkeä siinä on, ettemme käytä saavuttamiamme tietoja ja taitoja hyväksemme?

Eri asia on tietenkin riistotalous. Se, että eläimiä tai luontoa kohdellaan huonosti vain tehokkuuden tai voiton maksimoimiseksi. Se on tietenkin väärin, enkä missään nimessä kannata sellaista. Mutta onko luomu oikea tapa ratkaista nämä ongelmat? En ole siitä enää lainkaan yhtä varma kuin ennen. Kenties tarvitsisimme uuden merkin luomun rinnalle, sellaisen, joka takaisi eettisen tuotannon, mutta joka hyödyntäisi myös tieteen saavutuksia! Vai mitä mieltä olette?:)