Proteiineja elimistömme puolestaan käyttää uusien kudosten rakentamiseen, vasta-aineiden, entsyymien ja hormonien muodostamiseen sekä ravintoaineiden ja kaasujen kuljettamiseen veressä. Ihminen tarvitsee proteiineja vuorokaudessa 0,8 kertaa oman painonsa verran eli itse tarvitsisin proteiineja noin 40 grammaa päivässä. Runsaasti urheilua harrastavilla proteiinien tarve on hieman suurempi. Mikäli saamme enemmän proteiineja kuin elimistö yllämainittuihin tehtäviin tarvitsee, varastoituu se elimistöön rasvana.

Mistä proteiineja sitten saa? Olen joskus törmännyt etenkin vanhempien ihmisten kanssa keskustellessani sellaiseen kansanomaiseen uskomukseen, että proteiineja saisi vain lihasta. Mutta näinhän asia ei suinkaan ole! Itse asiassa kaikista paras proteiininlähde on yllättävää ehkä: soijapapu!

soijapy%C3%B6ryk%C3%A4t-normal.jpg

Kyllä, näissä soijapyöryköissäkin on 100 grammaa kohti huimat 48,6 grammaa proteiineja. Soijaa syömällä proteiinin tarve on siis nopsaan tyydytetty.

100 grammassa kalaa proteiineja on noin 20 grammaa, kuten myös vastaavassa määrässä naudan- tai sianlihaa. Broileri sen sijaan sisältää hieman enemmän proteiineja, noin 35 grammaa 100 grammaa kohden. Proteiinin tarpeen tyydyttämiseen ei suinkaan tarvitse välttämättä syödä lihaa, koska pähkinöissä ja linsseissä on myös noin 25 grammaa proteiineja 100 grammaa kohden. Maitoa saa sen sijaan juoda varsin runsaasti jos pelkästään sen avulla haluaa tyydyttää proteiinien tarpeensa. Kolmessa desissä maitoa on vain noin 10 grammaa proteiineja. Muna on ehkä itselleni kuitenkin suurin yllättäjä, yhdessä munassa on vain noin 7 grammaa proteiineja.

Nykyään proteiineja on lisätty karppausvillityksen seurauksena moniin tuotteisiin. On proteiinipatukoita ja -rahkoja ja ties mitä. Todellisuudessa normaalia ruokavaliota noudattamalla tuon päivittäisen proteiiniensaantisuositukseen yltävän määrän proteiineja saa kasaan varsin helposti. Itselläni siihen riittää jopa vajaa 100 grammaa soijapyöryköitä! Ylimääräiset proteiinit varastoituvat elimistöön tosiaan rasvoina, joten en näe järkevänä syödä proteiineja runsaasti yli suositusten. Vai mitä mieltä te olette?