Niin, mikä? EU-vaalien ennakkoäänestys tietenkin! Itse aion olla kärppänä paikalla heti, kun vaaliuurnat aukeavat, ettei äänestäminen vain unohtuisi. Ennakkovaaleissa on mielestäni muutenkin kivempi äänestää kuin varsinaisena vaalipäivänä, koska mahdollisia äänestyspaikkoja on useampia.

vaalit-normal.jpg

EU-vaalien äänestysprosentti ei ole huimannut päätä maassamme. Viime vaaleissa vuonna 2009 äänestämään vaivautui vain 38,6 prosenttia äänioikeutetuista. Ihmiset kokevat EU:n ilmeisesti jotenkin kaukaiseksi ja suomalaisten meppien vaikutusmahdollisuudet pieniksi. Totta varmasti osittain, mutta tosiasia on kuitenkin myös se, että EU:n tekemät lait ja säädökset vaikuttavat jo nyt suomalaistenkin arkipäivään enemmän kuin ehkä ajattelemme. Esimerkkeinä mainittakoon vaikkapa hehkulamppukielto ja säännös pölynimurien imutehon tasosta. Ei ole siis todellakaan samantekevää kuka näitä päätöksiä tekee!

Tulevat vaalit ovat poikkeuksellisen merkittävät siitäkin syystä, että EU on niin talous-, turvallisuus- kuin ilmastokriisissä, joten tulevina vuosina tehdyillä päätöksillä on varmasti kauaskantoisia seurauksia. Suomi voi tehdä paljon ilmaston hyväksi, mutta tosiasia on kuitenkin se, että pelkästään Suomen panos ei maapalloamme pelasta. Tarvitsemme yhteistyötä ja EU on iso toimija myös tällä saralla mikäli ilmastokriisiin vakavasti suhtautuvat mepit pääsevät aisioista päättämään.

Sitten vain ÄÄNESTÄMÄÄN!