kukkia-normal.jpg

Tänään ja huomenna juhlitaan valmistujaisia ja lakkiaisia. Monen kodissa on siis paljon ihania leikkokukkia! Miten ne saisi pysymään kauniina mahdollisimman pitkään?

Puhdas maljakko. Edellisten kukkien jäjiltä pesemättä jääneessä maljakossa uusien kukkien mikrobitoiminta käynnistyy nopeammin ja kukat säilyvät hyvinä lyhyemmän aikaa, joten pese maljakko huolella ennen uutta käyttökertaa!

Tilava maljakko. Liian ahtaassa maljakossa kukat eivät saa riittävästi vettä ja ne nuukahtavat. Kukkien varsien tulisi saada olla maljakossa väljästi, seiniä koskettamatta.

Pala pois. Ennen kukkien laittamista maljakkoon, leikkaa niiden päästä terävällä veitsellä viistoon pala pois. Näin autat niitä imemään vettä paremmin. Leikkaa myös pois ne lehdet, jotka jäisivät veden alle, muuten ne alkavat pilaantua nopeasti.

Lämmin vesi. Useimmat leikkokukat pitävät kädenlämpöisestä vedestä. Ruusut nauttivat jopa kuumasta (40 asteisesta) vedestä.

Leikkokukkavirkiste. Jos kukkien mukana on tullut pieni pussi, sisältää se todennäköisesti kukkavirkistettä, joka kannattaa ilman muuta hyödyntää. Tyhjennä pussin sisältä maljakkoon ennen kukkien laittamista ja sekoita hyvin. Virkiste piristää kukkia ja pitää veden pidempään puhtaana. Jos kukkien mukana ei ole tullut virkistepussia, voit korvata sen sokerilla!

Vaihda vesi muutaman päivän välein ja leikkaa samalla kukkiin uusi imupinta. Poista nuukahtaneet kukat.

Yön yli. Säilytä kukat öiden yli mahdollisuuksien mukaan viileässä ja pimeässä paikassa, kuten kellarissa. Päivällä pidä ne kuitenkin luonnollisesti valossa ja ihmisten ilona.

Etyleeni. Älä pidä kukkien lähellä etyleeniä sisältäviä hedelmiä, kuten omenoita, sillä etyleeni nopeuttaa kukkien pilaantumista.

Kuivakukkia. Jos haluat saada kukista vielä pidempikestoisen ilon, kannattaa ne varhaisessa vaiheessa ottaa kokonaan pois maljakosta ja laittaa roikkumaan kukkaosa alaspäin mahdollisimman kuivaan paikkaan. Kukat kuivuvat vähitellen ja saat niistä kestävän koristuksen!:)

Onnea vielä kaikille valmistuneille!!:)