jussin-normal.jpg

Tässä vaihtui meikäläisen juhannusaatto juhannuspäiväksi. Maisema oli kaunis ja päivällä aurinkokin pilkisteli, mutta yöllä oli KYLMÄ! Toppatakki olisi ollut poikaa... Mutta selvisin siis juhannuksesta hengissä ja nyt olen taas yhden kokemuksen rikkaampi. Ainakin voin leuhkia telttailleeni kylmimpänä jussina 30 vuoteen!:D

Tapahtuma oli mukava ja edullinen, mutta ruokailu oli täällä, kuten varmasti monessa muussakin kesätapahtumassa järjestetty kertakäyttöastioiden avulla.

jussin.jpg1-normal.jpg

Ja ymmärrän sen hyvin. Vaatisihan ison massatapahtuman kävijöiden käyttämien astioiden pesu moninkertaisesti enemmän työvoimaa nykyiseen verrattuna. Silti sydämestäni hieman riipaisi, kun ajattelin tapahtumasta jäävän jätevuoren määrää. Kertakäyttöastiathan voi huuhdeltuina laittaa energiajätteeseen, jossa ne pääsevät hyödyttämään energiantuotantoa oheispolttoaineena. Mutta miten tälläisen massatapahtuman likaiset ja muiden jätteiden kanssa sekaisin lajitellut kertakäyttöastiat? En tiedä, mutta pelkään pahoin niiden päätyvän suoraan kaatopaikalle. Helppoa, mutta ei kovin ekologista. Varsinkaan, kun sama toistuu joka juhannus.

Yksi vaihtoehto ongelmaan voisi olla maatuvat kertakäyttöastiat. Niitä on jo myynnissä esim. Ekolossa ja Reverissä. Ekolon kertakäyttöastiat on valmistettu palmunlehdistä ja ne voi pestä muutamaan kertaan ennen hävittämistä polttamalla tai biojätteen mukana. 25 palmunlehtilautasta maksaa Ekolossa 12,90 euroa eli hintaa yhdelle lautaselle tulee silloin reilu 50 senttiä. Reveri myy puolestaan mm. sokeriruon jätteestä valmistettuja, niin ikään 100 prosenttisesti maatuvia kertakäyttöastioita. 50 lautasta saa Reveristä 6 eurolla, joten yksi lautanen maksaa tällöin 12 senttiä.

Ekokertakäyttöastioiden hinnat jäävät silti vielä kauas taakse kartonkisista vastineistaan. Esimerkiksi 30 Rainbowin kartonkista kertakäyttölautasta saa vain 1,39 eurolla, jolloin yhden lautasen hinnaksi tulee 5 senttiä. Syy siihen mikseivät massatapahtumat suosi ainakaan toistaiseksi maatuvia kertakäyttöastioita lienee siis selvä.

Mutta kenties yksittäisellä kuluttajalla voisi olla varaa ostaa näitä ekoastioita. Kertakäyttöastioiden tarve, kun ei ainakaan itselläni ole kovin suuri. Käytän niitä lähinnä retkeillessä ja muissa vastaavissa tilanteissa, joissa tavallisten astioiden kuljetus ja/tai peseminen olisi nyt vain liian hankalaa. Kenties voisinkin tehdä päätöksen käyttää jatkossa vain maatuvia kertakäyttöastioita tai muussa tapauksessa en käyttäisi kertakäyttöastioita ollenkaan. Astioiden huuhtelun ja kartonkikierrätyksen ollessa mahdollinen myös kartonkisten kertakäyttöastioiden käyttö voisi olla ok. Voisitteko tekin tehdä tälläisen päätöksen?;)!