Kuten lähes kaikkiin asioihin, liittyy myös yrittämiseen hyvien puolien lisäksi niitä huonoja puolia. Esittelen tässä joitakin niistä omiin kokemuksiini pohjaten, sivutoimiyrittäjän näkökulmasta. Toivon mukaan teistä joku voi näin välttää minun tekemäni virheet!

- vaikka yrityksen perustaminen on nopeaa ja helppoa, voi y-tunnuksen saamisessa kestää. Itse jouduin odottamaan y-tunnusta parisen viikkoa siitä, kun olin toimittanut pankissa täytetyt perustamispaperit ja kuitin yrityksen perustamismaksun maksamisesta verotoimistoon. Odottavan aika pitkä, varsinkin, kun yritystoimintaa kovasti haluaisi jo aloitella. Mutta kannattaa siis varata tähän vaiheeseen riittävästi aikaa, eikä sopia keikkoja ennen y-tunnuksen saamista! Itselläni meni aika tiukille, koska en ollut varautunut, että tunnuksen saamisessa kestäisi niin pitkään. Olin sopinut ensimmäisen työkeikkani erään viikon perjantaille ja oli siinä vähän jännittämistä, kun edellisen viikon lopulla y-tunnus ei ollut vielä tullut. Onneksi se sitten alkuviikosta tuli ja sain keikan hoidettua suunnitelmien mukaan:)

yritt%C3%A4j%C3%A4%202.jpg

- kun yritys on sitten perustettu ja olet saanut y-tunnuksesi, näkyy yrityksesi tiedot myös Kaupparekisterissä, jonka tiedot ovat julkisia. Tämä tietää hetkellistä julkisuutta, ainakin toisten yrittäjien toimesta. Itse sain yritykseni ensimmäisen toimintakuukauden aikana päivässä noin 2-5 meiliä ja muutaman puhelinsoiton, joissa minulle yritettiin markkinoida jotain yritystoimintaan liittyvää tuotetta tai palvelua. Kyllähän siinä tälläinen untuvikko oli vähän pää pyörällä. Onneksi puhelinmyyjät olivat jo aiemmin totuttaneet minut suhtautumaan epäilevästi kaikkeen puhelimessa markkinoitavaan ja onnistuin välttämään suurimman osan "välttämättömistä" hankinnoista. Yhteen lankaan kuitenkin menin... Ostin itselleni käyttöoikeuden täysin ylihinnoiteltuun kotisivupalveluun. Kyllä harmitti, kun tajusin, että aivan vastaavan tuotteen olisin saanut muualta murto-osalla siitä hinnasta mitä olin maksanut. Pidä siis pää kylmänä, kun toiset yrittäjät alkavat pommittaa sinua!

- edelliseen liittyy myös toinen saamani opetus. Kun nimittäin yritin perua ostamaani kotisivupalvelun käyttöoikeutta minulle selvisi, että 14 vuorokauden palautus- ja irtisanomisoikeus koskee vain kuluttaja-asiakkaita. Yritysten välisissä kaupoissa sen sijaan pätevät villin lännen lait! Otin yhteyttä myös kuluttaja-asiamieheen, kun myyjä ei suostunut perumaan tekemääni kauppaa, mutta kuluttaja-asiamies ei ollut kykenevä auttamaan, koska olin ostanut palvelun yrittäjänä. Ole siis erityisen harkitseva, kun teet ostoksia yrityksesi nimissä!

yritt%C3%A4j%C3%A4.jpg3.jpg

- varaa riittävästi alkupääomaa. Vaikka yritystoimintasi aloittaminen ei vaatisi suuria investointeja, kuten minulla, et tule pärjäämään pelkällä yrityksen perustamiseen tarvittavalla 110 eurolla. Itse suosittelisin varaamaan rahaa yrityksesi laadusta riippuen noin 500-700 euroa, mikäli sinun ei tarvitse siis investoida liiketilaan tai kalliisiin välineisiin. Vakuutuksiin, vaatimattomaankin markkinointiin ja muihin käytännössä välttämättömiin menoihin kuluu äkkiä yllättävänkin paljon rahaa, jota et todennäköisesti ole vielä yritystoiminnallasi ehtinyt hankkia. Itse olen pyörittänyt firmaani jo pari kuukautta, mutta tappiolla tässä vielä hetki ainakin mennään. Varaudu siis maksamaan alkuvaiheessa yrityksesi menot omasta pussistasi!

- huolehdi sosiaaliturvastasi, kuten eräs lukijani muistutti. Jos olet palkkatöissä yritystoimintasi ohella, kannattaa pysyä normaalisti ammattiliittosi jäsenenä ja maksaa palkkatöissä saamistasi tuloista jäsenmaksua. Työttömyyden osuessa kohdallesi olet silloin oikeutettu liittosi kautta saatavaan soviteltuun ansiopäivärahaan. Yrittäjien työttömyyskassaan sivutoiminen yrittäjä, jonka liikevaihto on vuodessa alle 8520 euroa, ei ole oikeutettu liittymään. Viime kädessä sinun on mahdollista saada Kelan peruspäivärahaa, joka on 32,80 euroa jokaista arkipäivää kohden enintään 500 päivän ajan.

yritt%C3%A4j%C3%A4.jpg4.jpg

- jos yritystoimintasi on hyvin pienimuotoista, kuten minulla, sinun ei tarvitse, eikä välttämättä kannatakaan ottaa YEL:iä eli yrittäjän eläkevakuutusta. Itse päädyin tähän ratkaisuun, koska yritykseni tuloista valtaosa olisi kulunut pelkästään YEL-maksuihin. Yli 7502,14 euroa vuodessa tienaavan yrittäjän YEL-vakuutus sen sijaan on pakko ottaa. Mutta joitakin haittoja siitä, että jää YEL:in ulkopuolelle toki on ja mikäli yritystoimintani toivon mukaan kasvaa, aion kyllä YEL:in mahdollisimman pian ottaa. Minulle ei esimerkiksi kerry yritystoiminnastani lainkaan eläkettä ja olenkin harkinnut jo aiemmin ottamani eläkesäästöohjelman vuosittaisen säästösumman korottamista. Muistattehan, että vapaaehtoiseen eläkesäästämiseen suunnatut summat ovat verovähennyskelpoisia 5000 euroon asti vuosittain!

- jos sairastut, eikä sinulla ole YEL:iä, Kela laskee sairaspäivärahasi suuruuden verotuksessa todettujen yritystulojesi perusteella. Tällöin sinun tulee toimittaa Kelaan myös tilinpäätösasiakirjat, joten muistakaahan pitää kirjanpidosta huolta! Mikäli olet yritystoiminnan ohella palkkatyössä, myös palkkatyöstä saamasi tulot vaikuttavat. Vähimmäismäärä sairaspäivärahaa on 24,02€ arkipäivää kohden. Itse olen ottanut vapaaehtoisen tapaturmavakuutuksen yritystoimintani luonteen vuoksi. Tämä ei sulje pois mahdollisuutta Kelan maksamaan sairaspäivärahaan vapaaehtoisuutensa vuoksi.

yritt%C3%A4j%C3%A4.jpg5.jpg

- mikäli liikevaihtosi jää vuodessa alle 5000€, sinun ei tarvitse ilmoittautua verojen ennakkoperintärekisteriin. Muistahan tällöin varautua seuraavan vuoden alkupuolella maksamaan yrityksesi liikevaihdosta verovähennysten vähentämisen jälkeen henkilökohtaisen veroprosenttisi mukaan. Ettei käy niinkuin taannoin Loirille!

- ja opintotukea saavat, opiskelevat yrittäjät, olkaahan tarkkoja, ettei liikevaihtonne ylitä Kelan tulorajoja;)! Tämä on tosin tärkeää muistaa myös palkkatöissä ollessa.

Paljon on siis asioita, jotka yrittäjän on hyvä ottaa huomioon ja monta sudenkuoppaa, joihin pudota. Mutta kyllä niitä oppii ymmärtämään, jos ei muuten, niin kantapään kautta... Suosittelen kuitenkin rohkeasti kysymään esimerkiksi kaupungin yritysneuvojalta, kun vaikealta tuntuvia asioita tulee eteen. Ei nämä asiat monimutkaisia ole, kun ne kerran vain opettelee ja käy läpi! Kunnes seuraava hallitus niitä taas muuttaa...;)

P.s. Kuvat: pixabay.com.