Osa etikan käyttötavoista on esitelty jo muiden aineiden yhteydessä alempana, mutta tässä muutama käyttötapa lisää!:) Muistattehan, että etikkaa ei suositella käytettäväksi alumiini, marmori tai emalipinnoille, eikä kaakeli- tai silikonisaumoihin happamuutensa takia. Etikka saattaa nimittäin syövyttää ja siten vaurioittaa näitä herkkiä pintoja. Etikan pistävä haju sen sijaan ei ole haitallinen ja lähtee kunnollisella tuulettamisella. Älä kuitenkaan sekoita etikkaa kuumaan veteen, jottei se ärsytä hengitysteitä ja haihdu turhaan ilmaan.

- korvaa yleispesuainesuihkeet sekoittamalla tyhjään suihkepulloon 1 osa väkiviinaetikkaa ja 9 osaa vettä. Ekologinen pesuaine, jota ei tarvitse huuhdella pois!

- ruokalusikallinen etikkaa ikkunanpesuvedessä kirkastaa ikkunat

etikka.jpg

- etikka korvaa huuhteluaineen neutralosoimalla pyykin hajuja, kirkastamalla värejä sekä estämällä nukkaantumista. Puoli -yksi desi etikkaa koneellista kohti on sopiva määrä. Aloita etikan käyttö pienemmällä määrällä ja huomioi, että vaatteesi saattavat pesun jälkeen tuoksahtaa etikalta. Etikka auttaa myös tekstiilien tahranpoistossa. Kannattaa kokeilla!

- etikka korvaa myös esimerkiksi kahvinkeittimen ajoittain tarvitseman kalkinpoistoaineen. Tee seos vedestä ja etikasta suhteella 30:70 (etikkaa siis 30) ja kaada kahvinkeittimen vesisäiliöön. Laita keitin päälle ja anna noin puolien vedestä valua. Sammuta keitin ja anna etikan vaikuttaa noin 30 minuuttia. Anna sitten lopunkin veden valua pannuun. Huuhtele keitin keittämällä siinä vettä 2-3 pannullista, jottei kahviin jää etikan makua. Samat säännöt pätevät myös vedenkeittimen puhdistamiseen.

- etikalla voidaan poistaa myös pesukoneen hajuja ja kalkkisaostumia. Kaada tyhjään koneeseen noin 1l etikkaa ja  3 l vettä, pese 90 asteen valkopesuohjelmalla. Huuhtele kone käsittelyn jälkeen puhtaalla vedellä.

etikka.jpg1.jpg

- etikalla kalkkisaostumat lähtevät myös mm. kaakeleista ja vesihanoista.

- banaanikärpäset kuolevat, kun teet niitä varten seoksen, jossa on vettä, omenaviinietikkaa ja käsitiskiainetta

- valkoviinitahrat lähtevät, kun kaadat etikkaa suoraan tahralle. Anna vaikuttaa hetki ja huuhtele.

Kuvat: pixabay.com