Onko matot jo pesty? Jos ei, nyt silmä tarkkana! Itse en tänä vuonna raahannut mattojani lainkaan mattojenpesupaikalle vaan hoidin koko homman omassa yksiössäni. Miten ihmeessä? Kärcher painehuuhtelukoneen avulla.

Olin kuullut tästä laitteesta paljon hyvää ja autottomana stadilaisena vaihtoehtoni mattojen pesemiseksi oli rajattu mattojen viemiseen pesulaan tai jonkun autollisen ystävällisen sielun etsimiseen. Tai mustana hevosena, painehuuhtelukoneen vuokraamiseen. Näistä vaihtoehdoista päätin kokeilla jälkimmäistä. Löysin netistä yksityisen Kärcherin painenhuuhtelukonetta vuokraavan henkilön, jonka päivävuokra oli mielestäni varsin edullinen, 20€. Hänen nettisivunsa löydätte TÄÄLTÄ.

Tämän näköisen laitteen sain siis käyttööni.

k%C3%A4rcher.jpg

Laitetta oli hyvin helppo käyttää. Minun tarvitsi vain täyttää laitteen toinen puoli vedellä, lisätä laitteelle sopiva pesuaineliuos veden joukkoon ja laittaa töpseli seinään. Tämän jälkeen laite sekä imi että suihkutti pesuainevettä, yhtäaikaisesti sekä erikseen, minun haluamallani tavalla.

Pesin tällä koneella kaikki asuntoni matot, ihan niiden omilla paikoilla. Laitteen imuteho oli sen verran hyvä, että lattia mattojen alla ei kastunut juuri olleenkaan. Ainoastaan mattojen reunat olisi ollut syytä suojata, koska mattojen reunoja pestessä pesuainesuihku meni herkästi hieman yli reunojen. Ja likaahan matoistani lähti...

pesuri1.jpg

pesuri.jpg

Pesin tällä myös kaikki patjani. Laitteen mukana tuli useampi erilainen suutin, joten sekä mattojen, patjojen että pienempien huonekalujen pesu onnistui vaivatta. Patjoistani lähtevä vesi oli myös aivan järkyttävän väristä. Tälläisessä liassa sitä on nukuttu...

pesuri3.jpg

Tässä kuva patjastani ennen pesua.

pesuri5.jpg

Ja pesun jälkeen.

pesuri6.jpg

Tahrakohdat eivät siis ainakaan yhdellä pesukerralla aivan kokonaan hävinneet, mutta kuten näette, haalistuivat kovasti, likaa lähti pois ja pinta kirkastui. Pesuaineliuoksella pesun jälkeen pinnat piti pestä vielä kahteen kertaan pelkällä vedellä pesuainejämien poistamiseksi. Aikaa minulta kului yhden maton ja patjan käsittelyyn reilu puoli tuntia, kun ensin tosiaan imuroin pinnat, pesin pesuaineliouksella ja vielä kahteen kertaan pelkällä vedellä. Mutta uskon, että tämän nopeammin mattojen pesu ei olisi kuitenkaan sujunut kuljetukseen menevä aika huomioiden. Nyt kaikki hoitui todella näppärästi omassa kämpässäni.

Mattoni ja patjani jäivät käsittelyn jälkeen hieman kosteiksi, jonka takia laitoin ne parvekkeelleni kuivumaan. Vettä valuvia ne eivät kuitenkaan olleet. Koneen tehot riittivät hyvin imemään suurimman osan vedestä pois. Jo seuraavana päivänä matot ja patjat olivatkin jo aivan kuivia.

pesuri2.jpg

Onko teille tälläinen tai vastaava painehuuhtelukone tuttu juttu? Mikäli kotona on paljon pesua tarvitsevia tekstiilipintoja, suosittelen lämpimästä tälläisen vuokraamista. Uutena tämä Kärcherin laite maksaisi lähemmäs 500€, mutta vuokrattuna hinta ei tosiaan varmasti tule esteeksi. Näppärä laite, jota tulen jatkossakin varmasti vuokraamaan. Toisin, kuin ostamassani höyrypuhdistimessa, tässä tehot riittivät vallan mainiosti minun tarpeisiini, joten laatuun kyllä kannattaa myös siivousvälineiden kohdalla panostaa:)