Jotkut teistä saattavat muistaa kuinka kevättalvella mietin höyrypuhdistimen hankkimista. Mietin tulisiko sille oikeasti käyttöä ja toisiko sellaisen puhdistusteho oleellisesti parannusta tai helpotusta arkeeni. Toisella puolella vaakakuppia painoi höyryn tuoma korkea hygieniataso ilman kemikaaleja.

No, pakkohan tätä oli sitten kokeilla. Kun Grouponissa tuli vastaani edullinen ryhmätarjous tästä X5 GrimeBuster 5-in-1 -höyrymopista, päätin tarttua tilaisuuteen. Viidenkympin hinta kyllä antoi olettaa, ettei aivan huipputason laitteesta olisi kyse, mutta ajattelin, että tämän verran olisin valmis kokeilustani maksamaan. Jos laite osoittautuisi humpuukiksi, ei menetys olisi kuitenkaan valtaisa.

Ja niinpä tämän sitten itselleni hankin:)

puhdistin.jpg

Esittelytekstin mukaan tällä pitäisi pystyä pesemään niin lattiat, matot, ikkunat kuin kylpyhuoneenkin. Kun avasin puhdistimen pakkauksestaan, minulle tuli ensimmäisenä mieleen lelu. Niin heiveröiseltä laite näytti. Toisaalta tämä oli kyllä myös hyvä juttu. Laitteen kanssa työskentely ei tuntunut kovinkaan raskaalta.

puhdistin.jpg1.jpg

Puhdistimen mukana tuli joukko erilaisia vaihtopäitä, joiden avulla höyryn sai kodistettua joko laajemmalle tai erittäin kapeallekin alueelle. Vaihtopäät oli helppo kiinnittää itse laitteeseen ja muutenkin laitteen käyttö oli varsin simppeliä. Vesi säiliöön, säiliö kiinni laitteeseen, oikeanlainen pää kiinni, laite pistorasiaan ja 30 sekunnin päästä puhdistin oli käyttökunnossa.

Laitteesta tuleva höyry toi mieleeni tahtomattani höyrysilitysrautani ja kovin paljon höyrysilitysrautaa tämän toimintaperiaate muistuttikin. Paitsi, että tämä laite ylikuumeni huomattavasti silitysrautaani nopeammin. Reilun viiden minuutin jälkeen laite oli aivan tulikuuma ja joudun antamaan laitteelle tauon, koska pelkäsin sen muuten hajoavan.

Työskentely tämän kanssa oli siis hitaampaa kuin olin olettanut, eikä tuonut sanottavaa hyötyä työn nopeuteen. Valitettavasti jouduin pettymään myös puhdistustehon suhteen. Laite kyllä puhdisti, ilman kemikaaleja, hellävaraisesti ja ekologisesti, mutta minulle jäi tunne että perinteisellä juuriharjalla ja voimalla olisin saanut pinnat vielä puhtaammiksi. Mutta lähtihän tälläkin likaa ihan kiitettävästi irti, kuten alla oleva kuva todistaa.

puhdistin.jpg1.jpg1.jpg

Parhaiten tämä höyrypuhdistin mielestäni soveltuu lattioiden, seinien, kaakeleiden ja ikkunoiden pesuun. Kokeilin puhdistaa tällä myös patjaani, mutta pinta ei sanottavasti näyttänyt puhtaammalta, kentien jonkin verran bakteereja patjastani kylläkin kuoli. Myös esimerkiksi lelujen puhdistaminen höyryttämällä saattaa tällä onnistua ihan näppärästi, vaikka saman asian ajanee myös höyrysilitysrauta.

Summa summarum. Ihan ok laite, joka kyllä puhdistaa, mutta jaksaako tätä kaivaa kaapista, kun puhdistustulos tai aika ei sanottavasti tämän avulla parane, jää nähtäväksi. Ihan kivahan tällä oli leikkiä, mutta maksaisinko tästä ilosta enää reilua 50 euroa. No, en kyllä maksaisi. Mutta uskon silti höyrypuhdistimen ideaan. Ehkä sorruin ostamaan vain halpisversion, jonka takia kokemukseni jäi miinuksen puolelle. Ehkä laadukkaassa höyrypuhdistimessa tehot riittäisivät pidempään yhtäjaksoiseen työskentelyyn ja tulos olisi parempi. Ehkä. Onko teillä kokemusta?:)

Kuvat alinta lukuunottamatta: http://www.trueshopping.co.uk/product/Trueshopping_X5_GrimeBuster_5_in_1_Steam