Tänään on yrittäjän päivä. Ehkä tässä yhteydessä olisi syytä hieman pohtia yrittäjyyttä, onhan minulla kokemusta aiheesta jo runsas puoli vuotta:) Mutta paljon on tähän puoleen vuoteen jo mahtunut. Yritykseni asiakasmäärä on kasvanut moninkertaiseksi alkuperäiseen nähden, olen tehnyt monia virhehankintoja, tuskaillut sääntöviidakossa, mokaillut, tehnyt monen asiakkaan elämästä hieman helpompaa, palkannut ensimmäisen työntekijäni ja tuskaillut työntekijän palkkaamiseen liittyvien maksujen kanssa, jäänyt kaiken tämän jälkeen kuitenkin plussan puolelle ja todennut, että kyllä se kannatti; yrittäjäksi ryhtyminen.

yritt%C3%A4%C3%A4.jpg

Tämä yhteiskunta kannustaa yrittäjyyteen. Tätä kuulee niin hallituksen kuin jo joidenkin työpaikojen suulla, joissa töiden jatkumisen ehtona saattaa olla itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi ryhtyminen. Lisäksi monillaa työpaikoillaa työnkuva vaatii varsin yrittäjämäistä otetta. Minua tämä ei varsinaisesti haittaa, mutta tiedostan kuitenkin, ettei kaikille yrittäjyys sovi ja siksi onkin huolestuttavaa jos pian yrittäjäksi ryhtymisestä tulee mahdollisuuden sijasta pakko.

Yrittämisen aloittaminen onkin tehty varsin helpoksi. Perustamisilmoitus vain maistraattiin, perustamismaksun maksaminen ja hieman odottelua. Sivutoiminen yrittäminen on jopa varsin edullista, kun lähes ainoa valtiolta tuleva velvoite on veronmaksu henkilökohtaisen veroprosenttin mukaan. Sen sijaan yritystoiminnan laajentaminen edes sen verran suureksi, että sillä olisi mahdollista elättää itsensä, ei edullista enää sitten olekaan. Mukaan kuvaan astuvat niin alv (24%!!), kahdenkertaisen kirjanpidon pitämisen velvoite kuin Yel-maksut. Hintoja on käytännössä pakko nostaa. Onneksi minun alallani helpotusta tuo sentään asiakkaiden saama kotitalousvähennys.

Ei yrittäminen helppoa ole. Kaikki on yrittäjän vastuulla; markkinointi, maksut, viestintä, asiakassuhteiden hoito ja tietenkin itse palvelun tai tuotteen tuottaminen. Mutta kuitenkin, on yrittäjällä myös sitten niitä rajoja ehkä vähemmän kuin palkkatyössä olevalla. Töitä voi tehdä niin paljon kuin itse haluaa (;D), yrityksen laajeneminen tai supistuminen on täysin omalla vastuulla, yritystä voi viedä omien visioiden mukaiseen suuntaan. Vaikka kaiken kruununa on tietenkin aina asiakas, joka loppupeleissä päättää mitä myös yrittäjän on kannattavaa tehdä. Näin se vaan menee:)

Joten oikein hyvää yrittäjän päivää kaikki kanssayrittäjäni ja te, asiakkaiden roolissa olevat, muistakaa, ettei ole suinkaan samantekevää kenen tuotteita tai palveluja ostatte. Te päätätte kuka menestyy ja kuka tekee konkurssin!;)

Kuva: pixabay.com.