Perinteisin ja tutuin keino valkaista pyykkiä kotikonstein on varmastikin käyttää klooria.

kloriitti.jpg

Kaivoin siis Kloriitti-pulloni kaapista ja annostelin pakkauksen ohjeen mukaisesti pyykkikoneeseeni 2 dl kyseistä ainetta ja laitoin koneen pyörimään 40 asteeseen. Tuloksena koko kylppärini haisi varsin vahvasti kloorille ja pyykkini oli hieman aiempaa vaaleampaa. Mikään ihmeaine ei siis tämä Kloriittikaan ollut, mutta toimi kyllä ja suhteellisen matalassa lämpötilassa. Muistattehan muuten, että jos liotatte vaatteitanne Kloriitti-vedessä ennen niiden pesua pesukoneessa, lisätkää kloori aina kylmään veteen! Kloori saattaa nimittäin lämpimästä vedestä hyörystyessään ärsyttää hengitysteitä ja olla haitallista hengittää.

Mutta ekologisin vaihtoehto kloori ei ole. Kloorilla on monia luontoa kuormittavia ominaisuuksia, koska siitä muodostuu sateen mukana vesistöihin liutessaan yhdisteitä, jotka ovat huonosti hajoavia, myrkyllisiä, ja jotka kertyvät muihin eliöihin. Kloori on siis vesieliöille todella vaarallista ja se onkin luokiteltu ympäristölle vaaralliseksi aineeksi.

Olisiko vaatteita mahdollista valkaista ekologisesti? Tätä lähden selvittelemään seuraavaksi, tuloksen voitte lukea ensi viikolla!:)