sooda2.jpg

Päätin nyt tarttua aiheeseen, johon sain idean erään lukijani kommentista. Miten ruokasooda, joka mm. puhdistaa pinttyneet kahvikupit, avaa viemärin yhdessä etikan kanssa ja valkaisee pyykin, voi olla turvallinen myös sisäisesti, leivonnaisten mukana nautittuna? Onhan ruokasoodan yleisin käyttökohde leivonnaisten kohotusaineena.

Nettiä selaillessa ruokasoodasta ei tahdo pahaa sanaa löytyä. Missä ruokasoodan puhdistustehoa ylistetään, missä sen terveydellisiä vaikutuksia. Netin palstoilla kerrotaan ruokasoodan parantaneen ihmisiä jopa syövästä. Ainakaan ruokasooda ei varmasti kovin haitallista voi olla, onhan sitä käytetty jo 5000 vuotta.

Leivonnaiset ruokasooda kohottaa, koska siitä vapautuu kuumentuessaan hiilidioksidia. Ihmisen kehoon ruokasooda sen sijaan tuo emäksisyyttä, joka voi auttaa neutraloimaan esim. vatsahappoja ja tuoda sitä kautta helpotusta vatsavaivoihin. Säännöllinen pelkän ruokasoodan nauttiminen voi kuitenkin sotkea kehon happo-emästasapoinen tehden kudoksista ja verestä liian emäksisiä. Tätä tilaa kutsutaan alkaloosiksi. Alkaloosin oireita ovat mm. päänsärky, kouristukset ja oksentelu. Hoidoksi riittää kuitenkin kalsiumlisän nauttiminen ja yleisestä nestetasapainosta huolehtiminen.

Tässä kaikki mitä minä löysin. Jos ruokasoodan suoraan purkistä syömisen pahin vaikutus on edelläkuvattu alkaloosi, on vaikea kuvitella sen olevan haitallista leivonnaisten mukana nautittuna. Ehkä on vaan uskottava, että tästä aineesta on moneksi, vaikka mielellään sitä kategorioisi kunkin aineen vain yhteen käyttötarkoitukseen sopivaksi. :)

Hämmentääkö teitä ruokasoodan monikäyttöisyys?