Viimeinkin pääsen aiheeseen, jonka alun perin suunnittelin olevan blogini kantavia teemoja. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan!;) Eli tälläinen epämiellyttävä näky vallitsee toisinaan minunkin kodissani...


Huomaatteko mistä puhun? Pölystä ja liasta siis, jota ylläoleva kuva yrittää havainnollistaa:) Ennen taisteluun ryhtymistä, vanhan sotaviisauden mukaisesti, kannattaa oppia tuntemaan vihollisensa. Eli mitä lika on? Miksi pyrimme siitä eroon? Mistä se on peräisin?

Lika sisältää harvoin vain yhtä ainetta. Lika voi olla nestemäistä tai kiinteää tai näiden sekoitusta. Ajan myötä likainen kohta tuppaa keräämään itseensä myös muuta likaa. Likainen asunto on paitsi epämiellyttävä, myös epähygieeninen ja sitä kautta terveydelle haitallinen, koska lika toimii  hyvänä kasvualustana erilaisille pieneliöille. Lika myös kuluttaa pintoja ja vähentää kodin turvallisuutta.

Mutta mistä lika on peräisin? 80 prosenttia (tämä pätee luultavasti vain eläimettömissä kodeissa!) liasta tulee:kenkien mukanaja asuntoa tuuletettaessa eli toisin sanoen ulkoa. Tätä ei ole vaikea huomata kenkien mukanaan tuomasta hiekasta tai siitepölyn värjäämistä ikkunanpielistä. Suuri osa liasta syntyy myösaivan oikein, karvaisista ystävistämme, jos omistat sellaisia, kuten minä:) Ja karvaisiin ja hilseileviin kuulumme myös me itse. Jokainen pitkähiuksinen tietää varmasti tämän!Viimeisenä, muttei vähäisimpänä tulee vaate- ja tekstiilipöly. Tätä ei ehkä aina tule ajatelleeksi, mutta jokainen vaatekaupassa siivoustöitä tehnyt tietää miten suuria määriä pölyä vaatteista irtoaa.

Toki likaa syntyy muillakin tavoin, kuten esimerkiksi ruoan- ja muiden askareiden teossa, mutta väittäisin että suurin osa liasta tulee edellämainituista  lähteistä.

Hyvä! Nyt, kun tiedämme mistä lika on peräisin, mahdollisuutemme vaikuttaa sen vähenemiseen paranevat runsaasti. Harjatelineet, karheat tuulikaapin matot ja erilliset sisäänkäynnit vähentävät kenkien mukanaan tuomaa likaa huomattavasti. Mutta uskon, että jo pelkällä jalkineiden huolellisella pyyhkimisellä ennen sisälle tuloa, saa aikaan merkittäviä tuloksia. Kuten myös sillä, ettei kävele sisällä kengät jalassa;) Jatkossa pyrin antamaan aina silloin tällöin pieniä hyväksi havaitsemiani vinkkejä erilaisen lian ja eri kodin kohteiden puhdistamiseen. Odotan myös innolla teidän
vinkkejä kommenttiosiossa;)!