adventti-normal.jpg

Huomenna on jo ensimmäinen adventti ja joulukuu!:) Aika kuluu kyllä nopeasti! Kristillisiin perinteisiin kuuluu paastota kaksi kertaa vuodessa, ennen pääsiäistä ja ennen joulua. Joulua edeltävää paastoa kutsutaan pikkupaastoksi, koska se on kestoltaan lyhyempi, yleensä joulukuun alusta joulupäivään. Paastoon kuuluu ajatus luopumisesta. Perinteisimmin ruoasta, mutta nykyaikana myös materiasta tai jostain haitallisista tavoista rajatuksi ajaksi. Vapautunut aika ja energia pyritään suuntaamaan paastoa edeltävän juhlan sanomaan virittäytymiseen.

Olen itse paastonnut monena vuoten. Milloin karkeista, milloin tv:n katselusta ja olenpa joskus koittanut perinteisempää ruokapaastoakin detox-tyyliin. Paastoaminen on tuntunut joka kerta aluksi hieman hankalalta, mutta olen kuitenkin sopeutunut uusiin tottumuksiin melko nopeasti ja huomannut, että kyllä sitä on elämää näinkin. Paaston loputtua oloni on ollut lähes poikkeuksetta seesteisempi, vaikka vanhat tapani ovat kyllä paaston päätyttyä palautuneet myös varsin nopeasti.

Ajattelin tänäkin vuonna paastota, mutta hieman erilailla kuin yleensä! Aion haastaa itseni luopumaan yhdestä ympäristölle, itselleni tai lähimmäisiäni kohtaan haitallisesta tavastani viikossa ja raportoida siitä tänne blogiini. En aio kuitenkaan tänä vuonna tyytyä pelkkään luopumiseen vaan tehdä jokaista luopumaani asiaa kohden jonkun ympäristöä tai lähimmäistäni hyödyttävän teon. Pysykää siis kuulolla!:) Ja tämän haasteen saa muuten myös ottaa itselleenkin;)!