Nyt, kun olemme saaneet pyykkimäärämme vähenemään ainakin neljäsoalla ( vai mitä;)), on aika siirtyä itse pyykkäämiseen. Tässä muutamia vinkkejä tehokkaaseen ja ekologiseen pyykkäämiseen.

pyykkikone.jpg

Farkut, neuleet ja ns. paremmat vaatteet kannattaa kääntää pesua varten nurinpäin. Näin ne eivät kulu koneen linkouksessa yhtä paljon ja kestävät hyvinä pidempään. Muista myös sulkea vetoketjut, avata napit ja tyhjentää taskut!

Tahrat lähtevät paremmin pois jos ne esikäsittelee. Itse hieron tahrakohtiin pisaran nestemäistä pyykinpesuainetta. Tällä konstilla vaatteistani ovat lähteneet oikeastaan kaikki niissä olleet tahrat. Myös sappisaippua on tehokas apuväline tahrojen esikäsittelyyn.

Nykyajan pesuaineet ovat niin tehokkaita, että vaatteet puhdistuvat hyvin 40 tai jopa 30 asteessa. 60 asteessa kannattaa pestä oikeastaan vain todella likaiset tekstiilit, kuten kestositeet ja -vaipat tai likaiset siivousliinat. Alemmassa lämpötilassa peseminen säästää sekä luontoa että tekstiilejä. (Toisinaan kannattaa tosin käyttää myös kuumempia lämpötiloja koneen toimintakyvyn maksimoimiseksi, mutta tästä lisää myöhemmin!:))

Käytä rohkeasti hyväksesi pesukoneesi eri ohjelmia. Monessa koneessa pystyy valitsemaan hieno-, pika- tai säästöohjelman. Näiden hyödyntäminen kannattaa! Oikean ohjelman valinta tuo myös ekopisteitä;)

Jos taloyhtiössäsi on talopesula, mieti kannattaako sinun hankkia omaa konetta. Yhteiskäytössä oleva kone on luonnollisesti paljon ekompi vaihtoehto ja saattaa tuoda yhteisöllisyyden tuntua:)

Käytä vain ympäristömerkittyjä pesuaineita. Niitä on kaupoissa nykyään hyvin saatavilla, eivätkä ne ole hintatasoltaan juuri muita tuotteita kalliimpia. Huuhteluaineelle on mielestäni käyttöä vain lakanoita pestäessä tuomaan pehmeyttä ja vähentämään sähköisyyttä. Itse en käytä huuhteluainetta muita tekstiilejä pestessä, se kuormittaa vain sekä luontoa että kukkaroa.

Annostele pesuaine pakkauksen ohjeen mukaan. Suurimmassa osassa Suomea olemme pehmeän veden alueella, joten pesuainetta ei tarvita yhtä paljoa kuin kovan veden alueilla. Muista myös, että suurempi määrä pesuainetta ei tuota puhtaampaa lopputulosta! Päinvastoin, koska liika pesuaine ei ehdi huuhtoutua pyykistä kunnolla pois ja jää tukkimaan vaatteiden huokosia. Tälläisiin tekstiileihin lika tarttuu entistä helpommin kiinni ja ne voivat ärsyttää herkkäihoisen ihoa.

Onko Sinulla lisää vinkkejä?:)