ilmanl%C3%A4mp%C3%B6pumppu-normal.jpg

Nykyään monet säästävät energiaa ilmalämpöpumppujen avulla. Muiden muassa vanhempani, joiden ilmalämpöpumpun kuvassa näette.

Ilmalämpöpumppu on varsin kallis sijoitus. Koostaan riippuen sen hinta voi vaihdella n. 800 eurosta jopa useaan tonniin. Yksi kuvan kokoinen pumppu riittää tuottamaan lämpöä noin 100 neliön huoneistoon, sillä edellytyksellä että asunnon muoto mahdollistaa ilman kiertämisen vapaasti. Vanhempieni mukaan pumppu on pienentänyt heidän sähkölaskujaan n. 500 eurolla vuosittain. Muutamassa vuodessa pumppu siis maksanee itsensä takaisin. Tämä tosin vain asunnoissa, jotka aiemmin on lämmitetty pelkästään sähköllä tai öljyllä. Kaukolämpötalojen energiantuotanto on sen verran edullista, ettei pumpulla saane aikaan mainittavia säästöjä.

Ilmalämpöpumpun elinikä on noin 5-7 vuotta mikäli sitä huolletaan säännöllisesti. Joka kuukautinen suodattimien puhdistus on perusedellytys pumpun pitkäikäisyydelle, kuten myös pumpun suojaaminen. Mainoslinkillä Kotelot ja ritilät ilmalämpöpumpuille! pääsette muuten tutustumaan esteettisiin, kotimaisiin pumppujen suojuksiin, jotka paitsi kaunistavat myös suojaavat pumppua säävaihteluilta ja kolhuilta:).

Ilmalämpöpumpusta lähtee jääkaapin ääntä muistuttava hurina, johon tottuu kuitenkin nopeasti. Vanhempani ovat myös havainneet pumpun kautta tulevan lämpimän ilman olevan hieman kosteaa, joka on heille miellyttävä lisä kuivan patteri-ilman jälkeen. Kesällä pumpulla on mahdollista tuottaa myös viileää ilmaa, vaikkakin viileän ilman tuottaminen maksaa hieman enemmän. Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen mukaan huoneiston viilentäminen noin 23 asteeseen maksaa suunnilleen euron päivässä.

Kodin sähkölaskusta noin puolet muodostuu lämmityskustannuksista, joten lämmittämiseen on tosiaan kannattavaa kiinnittää huomiota, ainakin mikäli asuu omistusasunnossa ja lämmitysstrategiansa on mahdollista päättää itse. Ilmalämpöpumpulla voi helposti saada huomattavia säästöjä ekologisesti. Vai mitä mieltä olette? Onko teillä kokemuksia ilmalämpöpumpuista?