muovipullo-normal.jpg

Suomessa ja muualla länsimaissa eläneenä nuorena ihmisenä olen tottunut siihen, että muovia on joka paikassa. Myös keittiössä ja elintarvikkeiden kanssa kosketuksissa erilaisten pakkausten, astioiden jne. muodossa. Siksi hämmästyinkin, kun retkeillessäni Kiinasta kotoisin olevan ystäväni kanssa huomasin, että hän oli pakannut eväänsä muovin sijasta lasirasiaan. Hän kertoi kiinalaisille olevan aivan selvää, että muovista, etenkin kuumennettuna, irtoaa terveydelle haitallisia aineita. Kiinassa muovin korvaakin yleisimmin lasi, josta haitallisia aineita ei irtoa.

Onhan tästä aiheesta joskus Suomessakin kirjoitettu, mutta sen verran vähän, etten ollut viitsinyt aiheeseen sen tarkemmin paneutua. Mutta jos puoli maapalloa jo tekee niin, kenties minunkin olisi syytä! Ja kyllähän se käy järkeen. Varmasti muovista pehmeänä materiaalina irtoaa jotakin, ainakin kuumennettaessa, ja epäilemättä irtoava aines on kaikkea muuta kuin terveellistä. Joistakin muovilaaduista irtoava aines voi aiheuttaa kuulemma jopa syöpää. Tässä yksi mielenkiintoinen ja asiantuntevalta vaikuttava kirjoitus aiheesta: tässä on linkki.

Tässä muuten jälleen yksi syy välttää muovisissa astioissa myytäviä mikroaterioita! Kenties voisi olla kannattavaa suosia myös keraamisia tai lasisia astioita ja välttää ruoan lämmittämistä muoviastioissa. Ja miksei kaupastakin voisi ostaa kivennäisvetensä  muovipullon sijasta lasipullossa. Kyllähän se painaa hieman enemmän, eikä lasipullosta saa panttia, mutta hintaero muovi- ja lasipulloilla on varsin pieni. Ja jos näin pienillä teoilla voi edistää terveyttään, niin miksei. Mutta mitä mieltä te olette? Muovi vai lasi?