tuoli%20sieni1-normal.jpg

Bongasin mielenkiintoisen artikkelin Taloussanomien nettisivuilta, osoitteesta http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-elama/2013/06/12/nain-paljon-ansaitsisit-kotitoista-palkkaa/20138335/139?n=1. Kuluttajatutkimuskeskus oli laskenut kotitalouksissa tehtävien töiden arvon rahassa mitattuna. Mielenkiintoista. Minkäköhän arvoista oma uurastukseni kotini viihtyvyyden eteen on? Paljonkohan tulen  säästäneeksi, kun teen kotityöni itse, enkä osta palvelua muualta?

 

Aloitanpa vaikka siitä mitä hommia teen yhden viikon aikana ja paljonko niihin kuluu aikaa. Imurointi=20min, tiskaus=30min, wc:n pesu=15min, pyykkihuolto=30min, roskat=10min, kanin hoito=30min, kanin häkin puhdistaminen=15min, kaupassa käynti=30min, tavaroiden järjestely=15min. Okei, viikossa minulta kuluu kotini ylläpitoon noin 3h 15 minuuttia. Kuukauden aikana teen toki myös harvemmin tehtäviä kotitöitä, kuten lakanoiden vaihtoa jne. Arvioin, että tälläisiin hommiin minulta kuluisi kuukaudessa noin 30min. Yhteensä minulta kuluu siis kotitöihin kuukaudessa noin 13 tuntia, 30 minuuttia.

 

Mikäli ostaisin tekemäni työt paikalliselta siivousyritykseltä, maksaisi se kotitalousvähennyksen jälkeen noin 18 euroa tunnilta. Kuukaudessa joutuisin siis pulittamaan noin 240 euroa. Huh, huh! Taidanpa vaan tästä edeskin päin kiltisti tehdä itse kotityöni. Ja eipähän se minua haittaa, oikeastaan nauti siivoamisesta. Se on loistavaa vastapainoa opiskelulle, enkä tosiaan haluaisi että kukaan vieras ihminen tulisi kotiini hääräilemään.

 

Mutta kenties tälläiset laskelmat muistuttavat, että kotona tehtävätkin hommat ovat työtä siinä missä kodinulkopuolinenkin työ, ja arvokasta. Ei siis ole tosiaan syytä vähätellä esimerkiksi kotiäitejä, jotka työskentelevät kotona. Kuten Taloussanomien juttu osoitti, kotiäidit tekevät päivässä keskimäärin kahdeksan tunnin arvosta töitä. Että se siitä helppoudesta.

 

Tässä myös oivallista faktaa teille lukijoille, joiden on vaikea saada kaikkia taloudessaan asuvia osallistumaan kotitöihin;). Ei ole syytä ryhtyä kotiorjaksi, yhteisen kodin velvollisuudet kuuluvat kaikille! (tai sitten alat veloittamaan osuutesi ulkopuolisista töistä, kuten siivousfirmat;))