Helle on ihanaa, mutta rankkaa aikaa paitsi ihmisille ja eläimille, myös kasveille. Miten hellejaksolla kannattaisi puutarhan kastelu hoitaa?

KASTELUk-normal.jpg

1. Kastele paljon

Kuivalla ja kuumalla ilmalla kasvit tarvitsevat luonnollisesti normaalia enemmän vettä, joten kasteluakin pitää lisätä. Anna kasveille kerralla runsaammin vettä jokapäiväisen pintakastelun sijasta, koska muuten kasvien juuret alkavat kasvamaan lähemmäksi maanpintaa, jolloin niiden kasvu ja talven kestävyys heikkenevät jatkossa. Parempi on kastella siis harvemmin, mutta runsaammin! Neliömetri kasveja kaipaisi 25-30 litraa vettä.

Kasvit tykkäävät eniten hapekkaasta ja lämpimästä sadevedestä, joten sitä kannattaa kerätä talteen niin paljon kuin mahdollista. Vesijohtovettäkin käyttävän kannattaa antaa veden seisoa muutama tunti ennen kastelua.

2. Kastele illalla

Päivällä kastelu ei kasveja paljon hyödytä, koska suuri osa vedestä haihtuu saman tien ilmaan. Kastelu onkin järkevintä vasta myöhään illalla ilman hieman viiletessä tai, yllättävää ehkä, pikkusateella, jolloin kasteluvesi ei myöskään haihdu samantien pois.

3. Kokeile kuoriketta

Kuorike sitoo paitsi kosteutta ja tuo näin kasveille helpotusta kuumuuteen, on myös oiva apu ehkäisemään rikkaruohojen kasvua ja maatuessaan toimii oivana lannoitteena. Kuorikkeeksi sopii mainiosti puutarhajäte, kuten ruohosilppu tai heinä.

4. Siirrä ruukkukasvit varjoon

Varjo on luonnollisesti niin kasveille kuin ihmisillekin helteellä helpompi paikka olla.

5. Anna nurmikon kasvaa

Pitkä ruoho kestää hellettä lyhyttä paremmin.