Vihdoinkin minulla on löytynyt aikaa puhdistaa aiemmin "pikapesty" nojatuolini perusteellisemmin. Tässä tulee siis kyseltyjä vinkkejä!:)

Ensimmäinen ja tärkein askel on selvittää, onko tuolin päällyste mahdollista irrottaa. Mikäli päällysteen saa irti ja se on konepesua kestävä, puhdistuu päällyste kätevimmin pesukoneessa. Vesipesua kestämättömiä päällysteitä voi pyyhkiä varovasti kostealla liinalla tai kuivapestä kuivapuhdistusaineella.

Irtoamattoman päällysteen saa varmasti kaikkein tehokkaimmin puhdistettua painehuuhtelulaitteella, mikäli päällysteen materiaali ja tuolin täyte kestävät vettä. Painehuuhtelulaite on tehokas ja imee veden sisäänsä hetkessä. Laitteita on mahdollista vuokrata yksityiskäyttöönkin eri siivousfirmoista. Paikkakunnasta riippuen päivävuokrien hinnat vaihtelevat 20-50 euron välillä. Painehuuhtelulaitteella puhdistuvat tuolien lisäksi kätevästi paksut nukkamatot, patjat ja autojen penkit, joten jos puhdistettavia kohteita on paljon, suosittelen lämpimästi painehuuhtelulaitteen vuokraamista. Pesulamaksuihin verrattuna vuokraushinta on edullinen.

Mikäli puhdistettavana on kuitenkin vain se opiskelijaboksin ainokainen nojatuoli, lienee edullisempaa turvautua erilaisiin puhdistusvaahtoihin, kuten minä tein. Eli tälläisen, ruokakaupan hyllyltä tehdyn löydön kanssa lähdin liikkeelle. Hintaa taisi olla hieman yli 6 euroa.

vaahto1-normal.jpg

Pakkauksen ohjeita seuraten imuroin ensin tuolini pinnan huolellisesti ja suojasin puuosat sekä ympäristön pyyhkeillä. (Huom! Kannattaa myös tarkistaa pakkauksesta tuotteen soveltuvuus juuri sinun tuolisi pintamateriaalille.)

tuoli%20ennen1-normal.jpg

 

tuoli%20suojaus1-normal.jpg

Sitten ravistin tölkkiä ja suihkutin noin 10 sentin etäisyydeltä tasaisen vaahtokerroksen neliömetrin alueelle kerrallaan ja hankasin kostella sienellä. Nukkapinnat tulee myös pyyhkiä lopuksi yhdensuuntaisin vedoin.

tuoli%20sieni1-normal.jpg

Tämän jälkeen annoin tuolin rauhassa kuivua, noin 4 tunnin ajan. Lopuksi imuroin kuivuneen vaahdon ja siihen sitoutuneen lian pois.

tuoli%20j%C3%A4lkeen1-normal.jpg

Ja tässä on lopputulos! Näyttääkö puhtaammalta? Erilainen valaistus hieman hämää, mutta väittäisin, että kyllä tuolini on huomattavasti puhtaampi kuin alunperin.

Tämä Bio Shout -tuotemerkki oli minulle entuudestaan täysin vieras, mutta plussaa antaisin kyllä ehdottomasti kotimaisuudesta, selkeistä käyttöohjeista ja laadukkaasta tuotteesta. Tietenkin puhdistusvaahdoissa on aina omat ongelmansa, eivätkä ne varmasti koskaan korvaa tehokkuudessa täysin vesipesua. Puhdistusvaahto voi jättää pinnan tahmeaksi, joka edistää uuden lian kiinnittymistä. Myös tuotteen haju voi olla voimakas, joten herkimmille en tätä Bio Shouttiakaan voi suositella.

Joskus puhdistusvaahto voi kuitenkin olla ainoa mahdollisuus ja väittäisin, että parempi pinta on pestä puhdistusvaahdolla kuin jättää kokonaan pesemättä!:)