Helteet sen kun jatkuvat, mikä on ihanaa, mutta varsinkin ilmastoimattomissa sisätiloissa, varsin tukalaa. Vietin heinäkuun eri paikkakunnalla, jossa pääsin asumaan varsin viileässä asunnossa. Nyt palattuani takaisin Helsinkiin olenkin vasta herännyt helteen tukaluuteen. Omaan pikku yksiööni paistaa nimittäin pitkään suoraan aurinko ja täällä on kirjaimellisesti kuin saunassa! Jotain on siis pakko ollut keksiä ja tietenkin olen tahtonut tässäkin suhteessa toimia mahdollisimman ekosti ja vähän energiaa kuluttaen. Tässä vinkkini:

1. Käännä sälekaihtimiesi kupera puoli ulospäin

Kääntämällä kaihtimien kuperan puolen ulospäin voi huoneiston lämpöa laskea jopa parilla asteella, koska tällöin kaihdin heijastaa auringon paisteen takaisin ulos.

kaihdin-normal.jpg

2. Pidä kaihtimet ja verhot kiinni päivällä

Suora auringonpaiste tekee asunnosta hetkessä tukalan, joten jos kaipaat viilennystä, pidä kaihtimet ja verhot kiinni.

3. Pidä ikkunat kiinni päivällä

Yllättävää ehkä, mutta loogista. Jos ulkona on lämpimämpi kuin sisällä, kuumentaa ikkunan auki pitäminen tietenkin myös sisätiloja. Ikkunoita kannattaakin tälläisillä keleillä pitää auki lähinnä öisin.

4. Syö kevyesti ja vältä kodinkoneiden käyttöä

Helteellä kannattaa valita lounaaksi vaikkapa kevyt salaatti, koska lihan ja maidon sekä sokerin ruoansulatus teettää elimistöllä enemmän töitä ja siten kuumentaa sitä. Kodinkoneiden, etenkin uunin käyttö, kuumentaa luonnollisesti myös asuntoa.

5. Juo runsaasti!

Tämä on helteellä selviämisen A ja O!

muovipullo-normal.jpg

6. Kokeile lakanoiden viilentämistä pakastimessa

Tämä auttaa vain hetkeksi, mutta se saattaa riittää unen saamiseen;)

7. Tukalan olon iskiessä pakene muualle

Onneksi kaupungeista löytyy yleensä monia hyvin ilmastoituja julkisia tiloja ja kahviloita, jonne voi ja kannattaa paeta jos olo käy omassa asunnossa liian tukalaksi.

Koittakaa kestää ja nauttia! Ei nämä helteet enää loputtomiin jatku!:)