Nyt tiedämme miten valkoisten tekstiilien värin saa ainakin hieman kirkastumaan. Mutta miten pitäisi menetellä mustavalkoisten tekstiilien kohdalla? Tämä on kysymys, joka on itseäni askarruttanut jo jonkin aikaa. Valkopesuaineella pestessä kun mustavalkoisten tekstiilien mustat kohdat tuppaavat haalistumaan ja värillisten tekstiilien kanssa pestessä valkoiset kohdat. Mikä siis avuksi?

mustavalkoinen.jpg

Tälläisiä ohjeita löysin:

Martat

"Mustavalkoisia vaatteita ei kannata lajitella pestäväksi yhdessä valkoisten vaatteiden kanssa."

Marttojen keskustelupalsta

"Mustavalkoiset pesen yksinään, vajaita koneellisia, mutta kokemus on opettanut."

Vauva.fi:n keskustelupalsta

"se pestään valkoisten kanssa. Hyvälaatuiset vaatteet eivät värjää. Mutta ekan pesun pesisin erikseen, varsinkin, jos kyseessä on joku teinin halpisvaate. Hyvälaatuiset eivät värjää."

Yle.fi

"Kaksiväriset vaatteet ovat tarkkoja lämpötilan suhteen. Jos pestään liian matalassa lämpötilassa, värit voivat levitä. Esimerkiksi puuvillan värjäystapa on sellainen, että liian haaleassa lämpötilassa alkavat värit lähteä liikkeelle."

Osin ristiriitaisista näkökulmista huolimatta näyttäisi siis siltä, että mustavalkoisia vaatteita pestessä kannattaa seurata vaatteen pesuohjeita. Kenties pestessä vaatetta ensimmäistä kertaa voisi varminta olla pestä vaate muiden mustavalkoisten kanssa, ensimmäisessä pesussa vaatteista, kun irtoaa eniten väriä. Tämän jälkeen itse pesisin mustavalkoisen vaatteeni vaalean pyykin kanssa, en kuitenkaan käyttäisi sitä pestessä valkopesuainetta, jottei vaatteen mustat kohdat haalistuisi. Miten te selviydytte mustavalkopyykin pesusta?

Nettiä selaillessani törmäsin myös minulle aiemmin vieraaseen käsitteeseen, värinkeräysliina. Liinan pitäisi estää värjäytymiä niin hyvin, että sen turvin värillisiä tekstiilejä voi huoletta pestä samassa koneessa, myös siis mustavalkoisia. Ehkäpä täytyy testata tätä seuraavaksi...:)

Kuva: pixabay.com