Tämä on mielenkiintoinen aihe, koska nykyään lähes ruokaa kuin ruokaa saa myös valmiina, kuten edellisen blokkauksen aihekin todisti. Lisäksi monien eineksien hintataso on varsin kohtuullinen, ainakin jos niitä verrataan yhteen tai muutaman annoksen valmistukseen tarvittavien raaka-aineiden hintoihin. Valmistamalla suurempia määriä kerralla päästään toki varmasti halvemmalla. Mutta kumpi vie ravintosisältöjä vertailemalla voiton? Päässäni soi sitkeästi kotoa opittu totuus kotiruoan paremmuudesta, onko eineksistä siis vastusta kotiruoalle? Ilahduinkin, kun bongasin Iltasanomien artikkelin, jossa ravitsemusalan ammattilaiset olivat tarttuneet tähän kysymykseen. (Artikkeli löytyy osoitteesta: www.ruokala.net/uutiset/is-vertaili-9-tuotetta-kumpi-on-terveellisempaa-kotiruoka-vai-eines-katso-totuus/1288610963093)

Artikkelissa ammattilaiset vertailivat 9 ruokalajin koti- ja einesruokaversioita. Erityistarkastelussa olivat ruokien energia-, suola- ja rasvamäärät. Suurimmassa osassa tapauksia ammattilaiset kallistuivat kotiruoan kannalle pienemmän suolamäärän ja energiapitoisuuden, parempien rasvojen sekä suuremman kasvisten määrän takia. Tämä tietenkin edellyttää sitä, että kotikokki kiinnittää huomiota käyttämiinsä rasvoihin, kasvisten ja suolan käyttöön. Myös kotiruoka voi olla todella epäterveellistä, kuten raati muistutti. Mutta yllättävän monen ruokalajin kohdalla he myös totesivat eineksien olevan aivan samalla viivalla kotiruoan kanssa ravintoarvojen suhteen. Tämäkään asia ei ole siis niin mustavalkoista kuin miltä saattaa näyttää.

Vertailu vahvisti ajatuksiani kotiruoan paremmuudesta, mutta hälvensi hieman antipatioitani valmisruokia kohtaan. Valmisruoat ovat varmasti hyvä vaihtoehto erikoistilanteissa, kuten kiireessä tai sairastaessa. Jatkuvana ravinnon lähteenä en niitä kuitenkaan käyttäisi niin niiden ravintoarvojen, säilöntäaineiden, hinnan kuin pakkausmateriaalienkin takia. Mitä mieltä te olette? Kumpi vie voiton?;)