raakapatukka.jpg

Meikälainen on tänä kesänä tehnyt sellaista osa-aikatyötä, jossa päivän aikana ei ole ollut varsinaisia taukoja. Syömisten on pitänyt olla siis nopeita ja erilaiset energiapatukat ovatkin tulleet tutuiksi. Itseäni alkoi kuitenkin pian kyllästyttää terveellisempinä vaihtoehtoina mainostetut, usein suklaalla kuorrutetut proteiniipatukat, koska ne muistuivat melko samalta kuin perussuklaapatukat. Niinpä ihastuin, kun bongasin nämä kotimaiset BareBar -raakapatukat.

Näitä patukoita on saatavina useissa eri mauissa, mutta esimerkiksi yllä olevassa kuvassa oleva patukka sisältää mm. 52% taatelia, cashewpähkinää, mantelia, mansikkaa ja gojimarjoja. Yhdistelmä on erilainen, luonnollinen ja maukas. Vaikka patukassa ei ole lisättyä sokeria, on siinä luonnollisia sokereita kuitenkin melko paljon, 16 grammaa 40:stä. Hintakin on kaksinkertainen verrattuna normi suklaapatukkaan. 1-2 euroa, kaupasta ja tarjouksista riippuen. Raakuudestaan huolimatta patukoiden säilymisaika vastaa kuitenkin suklaapatukoiden säilymistä. Olenkin näitä tämän kesän hyvällä halulla popsinut. Kenties kuvitellen tehneeni palveluksen terveydelleni...

Mutta mitä etua raakaravinnon syömisestä on? Ainakin raakaravinto lisää kasvisten ja hedelmien saantia, koska liha ei tietenkään raakaravintoruokavalioon kuulu. Ja kasvisten sekä hedelmien syönti tunnetusti edistää terveyttä monessakin suhteessa. Oikeaoppinen raakaruokavalion noudattaja ei myöskään kuumenna ruokaansa yli 45 asteen lämpötilaan, koska ajattelee muuten ruoan menettävän tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita. Onkin totta, että osa vitamiineista säilyy parhaiten kypsentämättömässä ruoassa, mutta osa sen sijaan imeytyy paremmin kypsennetystä ruoasta. Asiaa ei siis voi jaotella mustavalkoisesti. Mutta raakana syötävää ruokaa valmistaessa sen puhdistamiseen ja oikeaan käsittelytapaan tulee kiinnittää erityisen paljon huomiota, jotta ruoka olisi myös hygienisesti terveellistä. Myöskään pelkän raakaravinnon syöminen ei liene terveellistä ilman huolellista asiaan paneutumista ja mahdollisten puutostilojen ehkäisemiseksi hankittuja ravintolisiä. Runsas raakaruoan suosiminen saattaa aiheuttaa myös ilmavaivoja ja vatsanväänteitä.

Oletteko te lähteneet mukaan raakaruokailuun? Meikäläisen raakaruokailut ovat toistaiseksi jääneet noihin patukoihin, mutta uskon, että kohtuullinen raakaravinnon, kuten kaiken kasvisruoan suosiminen on terveydelle tosi jees. Tosin salaatteja ja hedelmiähän sitä lähinnä raakana syödään, joten kyllä kai tässä jo jonkin sortin raakarauokailijoita jo ollaankin:D